Executivul a aprobat, joi în şedinţă, un proiect de lege care modifică şi completează cadrul general de funcţionare a sistemului de Inspecţie Tehnică Periodică (ITP), astfel că autovehiculele vor primi certificat ITP dacă au defecţiuni minore, iar dacă sunt constatate defecţiuni majore sau periculoase vor face o nouă inspecţie în maxim 30 de zile de la constatare.

”Au fost adoptate o serie de modificări şi completări ale cadrului general de organizare şi funcţionare ale sistemului de Inspecţie Tehnică Periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. Este vorba despre o adaptare a acestor regulamente la o serie de directive europene. O noutate care este introdusă se referă la clasificarea defecţiunilor constatate cu prilejul Inspecţiei Tehnice Periodice, defecţiuni care vor fi încadrate în funcţie de grade de risc asupra siguranţei rutiere, dar şi de impactul asupra mediului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

Potrivit proiectului de lege, sunt trei grade a defecţiunilor constatate cu prilejul Inspecţiei Tehnice Periodice a vehiculului, în funcţie de nivelul de risc asupra siguranţei rutiere şi de impactul asupra mediului - deficienţe minore, deficienţe majore şi deficienţe periculoase.