Grupul auto Volkswagen a anunţat vineri că a cumpărat de la clienţi sau a reparat peste jumătate dintre cele 475.000 de vehicule cu motoare diesel de 2,0 cmc depistate în Statele Unite cu probleme la sistemul de control al emisiilor, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Cel mai mare producător auto din lume a transmis vineri, într-o scrisoare adresată judecătorului care monitorizează aplicarea acordului cu autorităţile americane pentru soluţionarea litigiului, că a reachiziţionat sau a încheiat contractele de leasing pentru 238.000 de vehicule şi a reparat alte 6.200 de maşini.

În virtutea acordului cu autorităţile americane, Volkswagen trebuie să recumpere sau să repare cel puţin 85% dintre vehiculele cu probleme până la sfârşitul anului 2018, altfel riscă penalităţi suplimentare.

Grupul auto german Volkswagen a trebuit să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante. În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari şi o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.