TITLURILE ZILEI:
• Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    • Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 28 aprilie 2017 3:20:20

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Calculul complet al cheltuielilor cu maşina. Cât vei scoate lunar din buzunar


14 aprilie 2017

citeşte totul despre:
masina,
cheltuieli,
confort,
oras,
buget,
autoturismrating  rating  rating     (295 vizualizări)

O maşină personală vine cu avantajul confortului şi al deplasării rapide în afara oraşului, dar şi cu cheltuieli lunare care îţi pot afecta bugetul.

Dacă te-ai hotărât să îţi iei un autoturism, probabil te-ai interesat deja cât te costă vehiculul, taxele de înmatriculare, asigurarea şi impozitele pe care trebuie să le plăteşti. Acestea sunt însă doar cheltuielile de început. Anual, un autoturism poate să îţi scoată din buzunar şi zeci de mii de lei, în funcţie de marca pe care o conduci, reparaţiile pe care trebuie să le faci sau incidentele neprevăzute care pot apărea. Iată cum îţi poţi calcula costurile pe care ţi le aduce o maşină:

Incidentele neprevăzute, cele mai costisitoare

Pe lângă asigurarea obligatorie, puţini sunt şoferii care îşi fac şi CASCO, invocând costurile ridicate ale acestei asigurări facultative. Însă niciun şofer nu este perfect protejat de incidentele din trafic, oricât de prudent ar conduce. Iar reparaţiile chiar şi pentru o tamponare uşoară pot fi atât de mari încât să fii nevoit să stai cu maşina în parcare luni de zile, până strângi toţi banii de care ai nevoie. O soluţie eficientă este să iei bani de aici şi să îi returnezi luna următoare, fără să plăteşti dobânzi sau comisioane. Asta înseamnă că ai de dat înapoi exact suma pe care ai împrumutat-o, un ajutor real pentru oricine se regăseşte într-o situaţie neprevăzută şi costisitoare.

Anvelopele de iarnă, indispensabile pentru şoferi

Legea îi obligă pe toţi şoferii să îşi echipeze corespunzător maşinile în funcţie de sezon şi să circule cu anvelope de iarnă în anotimpul rece. Preţul acestora variază de la câteva sute de lei şi pot depăşi 1.000 de lei, în cazul celor noi. Nişte anvelope second-hand te vor costa în jur de 400 de lei, dar şi durata lor de viaţă va fi mai mică. Cel mai bine este să îţi iei anvelopele de iarnă imediat după terminarea iernii sau vara, când ai şanse mai mari să le găseşti la preţuri mai mici.

Rovinieta îţi scoate din buzunar peste 100 de lei/an

Dacă vrei să circuli cu maşina şi în afara oraşului, vei avea nevoie de rovinietă, pe care o poţi cumpăra online, de la bancă sau de la benzinării. Preţul acesteia variază în funcţie de perioada pentru care o cumperi. Astfel, pentru autoturisme, preţurile rovinietelor sunt următoarele:

  • 1 zi – nu poate fi achizitionata pentru autoturisme
  • 7 zile – 3 euro;
  • 30 de zile – 7 euro;
  • 90 de zile – 13 euro;
  • 12 luni – 28 euro.

Inspecţiile tehnice şi reviziile anuale

Inspecţia tehnică periodică (ITP) trebuie făcută o dată la doi ani, inclusiv la înmatricularea maşinii. În funcţie de autoturismul pe care îl conduci, ITP-ul îţi va scoate din buzunar între 80 şi 200 de lei.

Reviziile anuale sunt necesare pentru a te asigura că maşina ta funcţionează cum trebuie şi pentru a înlocui piesele care se uzează sau se strică în timp. Preţul reparaţiilor periodice variază în funcţie de service-ul auto la care mergi şi este indicat să ceri mai multe păreri înainte să scoţi banii din buzunar, pentru a te feri de posibile înşelătorii, care sunt mai frecvente decât ai crede. În orice caz, reviziile anuale cresc şi ele costurile de întreţinere ale maşinii cu câteva sute de lei pe an, asta dacă ai norocul să nu ţi se defecteze o piesă foarte costisitoare. De asemenea, preţul pieselor de schimb poate fi extrem de mare pentru unele mărci de maşini, aşa că ar trebui să iei acest aspect în considerare încă de dinainte să îţi cumperi automobilul.

Costul lunar al combustibilului

Cheltuielile cu benzina sau cu motorina depind de cât de des vei circula cu maşina, pe ce distanţe, dar şi de consumul automobilului tău. O statistică arată că şoferii români parcurg, în medie, 15.000 de kilometri anual, dintre care 58% dintre aceştia sunt circulaţi prin oraş. De asemenea, 43% dintre români spun că îşi alimentează maşina cel puţin o dată pe săptămână. Pentru un autoturism cu motor de 1,6 L pe benzină şi consum de 5,9 L/100 km (extraurban) şi 10 L/100 km (urban), asta înseamnă un consum anual de 1.254 litri de benzină. În condiţiile în care preţul mediu al carburanţilor este, la momentul actual, de 4,624 lei/litru, un şofer va cheltui 5.798 lei anual cu benzina, adică aproape 500 de lei pe lună.

Aşadar, şoferii scot lunar din buzunar sute de lei doar pentru a acoperi cheltuielile strict necesare cu maşina, asta în condiţiile în care nu sunt puse la socoteală costurile cu spălarea maşinii, lichidul de parbriz sau uleiul de maşină.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi politisti la biserica; unul dintre ei il intreaba pe preot care avea bratul in ghips:
– Ce ai patit, parinte?
– Nimic fiule, m-am impiedicat de bideu si mi-am rupt mana.
Ies politaii din biserica si primul il intreaba pe al doilea:
– Ce dracu e ala bideu???
– Eu de unde sa stiu, sunt mai bine de zece ani de cand nu am mai fost la biserica!
„Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!” — Nikolai Gogol

Curs valutar
27 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5289 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.1565 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3615 RON

Lira sterlina a crescut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online