Soferii care sunt prinsi folosind telefonul la volan in primii doi ani de la examenul pentru permisul de conducere isi vor pierde dreptul de a mai circula pe drumurile publice! Nu te agita! Nu e o masura a autoritatilor de la Bucuresti, ci din Regatul Unit.

Britanicii au decis sa inaspreasca pedepsele pentru folosirea telefonului mobil la volan, din cauza numarul mare, spun ei, de accidente produse din aceasta cauza. In 2015, ultimul an pentru care autoritatile au procesat datele si au facut statisticile, 22 de oameni au murit si alti 99 au ajuns la spital cu rani extreme de grave dupa ce au fost implicate in accidente cu soferi care foloseau telefonul mobil in timp ce conduceau.

Asa ca politistii au decis - cine are mai putin de doi ani vechime la volan si este prins folosind telefonul mobil risca sa ramana fara permis. Ei vor primi o amenda de 6 puncte si vreo 200 de lire si vor fi nevoiti sa sustina din nou examenul pentru permisul de conducere.

Soferii cu ceva mai multa experienta nu au nici ei o viata usoara - daca primesc 12 puncte amenda in trei ani, atunci vor fi interzisi pe drumurile publice si vor fi si ei nevoiti sa treaca pe la scoala de soferi si sa sustina examenul pentru permis.

Ce inteleg politistii britanici prin folosirea telefonului mobil la volan? Ei bine… sa spunem ca NU ai voie sa iti verifici Facebook-ul in timp ce conduci pe strazile din Marea Britanie. NU ai voie sa faci asta nici macar la semafor. Si asta pentru ca, spun oamenii legii, folosirea telefonului presupune ca soferul sa ia mana de pe volan. Poti asculta muzica pe telefon, dar doar daca faci dovada ca telefonul este prins in siguranta intr-un dispozitiv special creat pentru asta si tu nu folosesti nicicum mainile pentru a schimba melodiile, de exemplu.

Daca credeai ca ii poti pacali ca folosesti telefonul doar pentru sistemul de navigare, te inseli! S-au gandit si la asta si au spus ca esti liber sa folosesti sistemul de navigare de pe telefon atata timp cat telefonul este prins in dispozitivul special creat. Cel despre care vorbeam mai sus.

Daca chiar trebuie sa folosesti telefonul, sfatul politistilor este sa tragi pe dreapta. Ai grija unde! Daca nu este o parcare amenajata sau marcajele rutiere interzic acest lucru, atunci te vei alege din nou… cu amenda si vei ramane fara permis.

Intr-o singura situatie soferii britanici pot folosi telefonul mobil la volan - cand suna la urgente!