Juriul „European Car of the Year” a desemnat maşina anului 2017. Peugeot 3008 a obţinut 319 puncte şi a fost urmată de Alfa Romeo Giulia (296 de puncte) şi Mercedes Clasa E (197 de puncte).

Este pentru a cincea oară când Peugeot primeşte trofeul „Maşina Anului în Europa”. În finală au fost desemnate şapte maşini: Volvo S90/V90, Toyota C-HR, Peugeot 3008, Nissan Micra, Alfa Romeo Giulia, Citroën C3 şi Mercedes-Benz E-Class.

Juriul „Car of The Year” a anunţat, la începutul anului, maşinile care vor intra în competiţia pentru maşina anului 2017 în Europa. Pe lista celor şapte maşini au fost incluse trei limuzine, două modele de clasă mică şi două crossovere.

Cele şapte maşini au fost alese dintr-o altă listă de 35 de modele. Regula este ca toate să fie lansate în ultimele 12 luni pe pieţele din ţările europene.

Înainte cu aproximativ o lună, toate cele şapte maşini au fost supuse unor sesiuni speciale de teste, în Franţa. Juriul este format din 58 de membri din presa auto. Aceştia reprezintă publicaţii din 22 de ţări europene.

Maşina Anului 2016 a fost Opel Astra, care a concurat cu Skoda Superb şi Volvo XC90. Premiul Maşina europeană a anului a fost decernat prima oară în 1964. Victoria din acest an aduce numărul de trofee „Maşina anului” al mărcii Opel la cinci.

Opel Kadett E a fost primul autovehicul produs la Rüsselsheim care a câştigat premiul, în 1985. Doi ani mai târziu, Omega A a câştigat din nou trofeul paneuropean. În ultimii ani, Opel a câştigat de două ori – cu Insignia în 2009 şi cu Ampera în 2012.