Volkswagen a acceptat plata a peste 200 de milioane de dolari unui fond creat pentru reducerea poluării în Statele Unite, în cadrul unui acord referitor la circa 80.000 de vehicule diesel cu motoare de 3 litri ale căror emisii depăşesc limitele legale în SUA, relatează Reuters.

Acordul este asteptat sa fie anuntat cel mai devreme luni, iar contributia VW se adauga altor 2,7 miliarde de dolari pe care producatorul auto german a acceptat sa le plateasca pentru combaterea poluarii, intr-un acord referitor la circa 470.000 de vehicule diesel cu motoare de 2 litri.

Judecatorul districtual Judge Charles Breyer a afirmat vineri, in timpul unei audieri, ca partile implicate in negocieri au facut progrese substantiale si ca este optimist ca vor ajunge la un acord final.

Breyer a dat termen pana luni pentru ca negociatorii sa anunte daca au stabilit acordul privind vehiculele diesel cu motoare de 3 litri.

Un subiect sensibil este cel al compensatiilor pe care VW le va plati proprietarilor de masini pentru repararea sau rascumpararea acestora. Discutiile intre reprezentantii VW, ai Comisiei Federale pentru Comert si avocatii proprietarilor de vehicule dureaza de mai multe saptamani.

Volkswagen a convenit in noiembrie un acord cu autoritatile de reglementare din SUA pentru un mix de rascumparari si reparatii pentru 80.000 de vehicule Audi, Porsche si VW cu motoare diesel de 3 litri.

In luna iunie, VW a acceptat sa contribuie cu 2,7 milioane de dolari, pe parcursul a trei ani, la un fond creat pentru reducerea emisiilor vehiculelor diesel, la care se vor adauga si cele 200 de milioane de dolari. Statele vor folosi banii pentru inlocuirea sau modernizarea vehiculelor diesel mai vechi cu modele noi, cu sisteme mai eficiente de filtrare a emisiilor.

Prin noua contributie de 200 de milioane de dolari, suma cheltuita de Volkswagen pentru inchiderea scandalului emisiilor va ajunge pana la 16,7 miliarde de dolari. Grupul german risca amenzi de mai multe miliarde de dolari intr-un posibil acord separat cu Departamentul de Justitie pentru o investigatie penala si un proces civil legat de incalcarea legii poluarii (Clean Air Act).