Înmatriculările de maşini second-hand au înregistrat cresteri masive trei luni la rând. După ce Ministerul Mediului a anunţat că va modifica timbrul de mediu, media importurilor de autoturisme rulate în perioada august - octombrie a fost de 30.000 de unităţi pe lună. O creştere cu aproape 25 % faţă de anul precedent. Per total, anul acesta au fost înmatriculate 255.000 de maşini la mâna a doua, de trei ori mai multe faţă de înmatriculările de maşini noi.

Importurile de maşini second-hand se văd cel mai bine în târgurile auto care au devenit din ce în ce mai aglomerate. Dacă în perioada ianuarie - iulie ajungeau în ţară în medie 23.000 de maşini rulate în fiecare lună, în august, septembrie şi octombrie au fost înmatriculare câte 30.000 de autoturisme, în creştere cu 7000 de maşini. Asta înseamnă 25 de procente. O creştere influenţată în special de anunţul de modificarea timbrului de mediu, posibila eliminare a lui şi includerea în preţul carburanţilor.

În România sunt peste 6,6 milioane de maşini, dar aproape trei sferturi dintre ele au o vechime mai mare de 10 ani. Ponderea maşinilor mai noi de 2 ani este doar 4%.

 

Digi 24