Un studiu făcut de Asociaţia Societăţilor care administrează autostrăzile din Franţa dă peste cap lozincele depăşite ale Poliţiei Rutiere care indică simplist drept cauză a accidentelor, viteza excesivă, se arată pe site-ul Promotor. În această analiză, realizată pe date statistice adunate pe durata a 15 ani, se relevă că nu viteza peste limita legală este principala cauză a accidentelor rutiere ci, neatenţia, oboseala şi adormirea la volan.

Germanii au demonstrat prin autostrăzile lor că pe porţiunile de autostradă fără limită de viteză numărul accidentelor rutiere este mult mai redus.

Practic, studiul francezilor relevă drept cauză a accidentelor soldate cu victime, somnolenţa şi neatenţia într-un procent de 70%. Abia pe al treilea loc apare şi binecunoscuta formulă de viteză excesivă cu un procent de 15%. Aproape 70% din accidente implică autoturisme, şi numai 26% autocamioane, autotractoare etc.

Pe când o abordare nouă şi din partea Poliţei Rutiere Române? După cum vedem panourile cu „Viteza ucide“, nu au niciun efect.