Proprietarii din România ai mărcilor Volkswagen şi Volkswagen Autovehicule Comerciale pot verifica dacă maşina pe care o deţin se află în categoria celor echipate cu motoare diesel trucate, potrivit anunţului postat de Volkswagen România pe propria pagină de Internet.

'Cu funcţia de căutare veţi afla dacă pentru autovehiculul dumneavoastră este necesară o acţiune de service. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi distribuitorul dumneavoastră Volkswagen sau serviciul Relaţii Clienţi Volkswagen. Vă rugăm să aveţi în vedere că sistemul verifică exclusiv seriile de şasiu (cod VIN) pentru mărcile Volkswagen şi Volkswagen Autovehicule Comerciale (...) Vă rugăm să introduceţi seria dumneavoastră de şasiu, pe care o puteţi găsi la începutul cărţii de service sau în partea de jos a parbrizului', se notează pe site.

Volkswagen România precizează faptul că funcţia de căutare nu include niciun autovehicul vândut în SUA sau Canada.

Verificaţi AICI

Grupul Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Duminică, publicaţia germană 'Bild am Sonntag' anunţa că o investigaţie internă la VW a arătat că unii ingineri au recunoscut că, în 2008, a fost instalat un software care permitea maşinilor cu motor diesel să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Decizia ar fi fost luată, deoarece inginerii au constatat că nu există niciun mod în care să poată fi îndeplinite cerinţele privind standardele pentru emisii şi controlul costurilor.

În acelaşi context, compania germană intenţionează să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analişti la peste 6,5 miliarde de dolari.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a anunţat, săptămâna trecută, că în România au fost eliberate cărţi de identitate pentru 105.000 autovehicule ale grupului Volkswagen, dintre care 56.000 noi la data înmatriculării şi 49.000 second-hand. În plus, pe stoc, la dealerii grupului, se află circa 300 de autovehicule ce nu vor mai putea fi vândute până la rezolvarea problemelor.

AGERPRES