Fără conversaţii artificiale cu taximetrişti. Sau şi mai bine, fără să ai grija locului de parcare, a stresului din trafic. Acestea sunt principalele beneficii ale maşinuţelor pe care Google le scoate la stradă din această vară.

Vor începe pilotarea sistemului de maşini fără şofer care urmăresc nişte linii marcate. Autovehicule de acest gen au mai fost folosite în Silicon Valley, dar niciodată introduse în trafic.  Directorul Google Self Driving Car Project, Chris Urmson, a explicat pentru Euronews că nu vrea însă să forţeze nota şi să introducă pe repede înainte în uzul general acest mijloc de transport.

„Vor fi gata abia atunci când vom fi siguri că este un mijloc de transport care nu reprezintă un pericol pentru oameni. La nivel intern ne-am stabilit un ţel. Copilul meu cel mare are 11 ani şi îşi ia carnetul cam în cinci ani. Vrem să ne asigurăm că până atunci nu va mai avea de ce să dea pentru carnet”, a explicat Urmson.

La vară, maşinuţele vor fi pe drumurile din Mountain View, California. Până acum, la testările pe care le-au făcut, raportarea este optimist: cele 25 de maşini au parcurs aproape 3 milioane de kilometri şi au existat doar 11 accidente minore.

Planul este ca la început când va fi implementat sistemul pe drumurile publice să existe şoferi pentru situaţii de urgenţă. Şi Marea Britanie îşi pune drumurile la bătaie pentru pilotarea programului.