Societăţile care lucrează cu zilieri vor folosi un nou model de Registru de evidenţă a zilierilor, document ce trebuie întocmit în mod obligatoriu şi transmis Inspecţiei Muncii în fiecare lună. Reglementările privind activitatea zilierilor au fost modificate prin Legea18/2014, ce intră în vigoare pe 17 iunie. Actul normativ actualizează, printre altele, modelul Registrului de evidenta a zilierilor, pe care angajatorii trebuiau să îl achiziţioneze deja.

Astfel, persoanele juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprindere familiale care lucrează cu zilieri trebuie să achiziţioneze în mod obligatoriu registrul, noile modele fiind disponibile încă din 1 iunie la mai multe inspectorate de muncă din ţară.

Preţul achiziţionării unui astfel de registru nu a fost modificat, fiind in continuare în valoare de 81,84 lei.

Angajatorii în cauză trebuie să întocmească în mod obligatoriu acest registru, pe care îl vor completa zilnic şi îl vor transmite lunar către ITM.

Zilierii vor fi plătiţi doar dacă semnează în acest registru la sfârşitul zilei de lucru.

Angajatorii care nu respectă aceste obligaţii şi nu întocmesc un astfel de registru riscă o amendă de 6000 de lei.

Începând din această dată, tariful pe oră al zilierilor se va raporta la salariul minim la ţară. Cum, salariul de bază minim brut este în valoare de 850 de lei, astfel că, pe oră, înseamnă un  tarif de aproximativ 5 lei.

Noile dispoziţii stabilesc, de asemenea, că, în cazul unui accident soldat cu accidentarea zilierului, angajatorul va plăti toate cheltuielile aferente îngrijirii medicale a acestuia. Mai mult decât atât, tot angajatorul va plăti şi costurile aferente înmormântării zilierului, însă doar dacă decesul se produce din vina sa.