Renumit în toată lumea, Castelul Peleş din Sinaia atrage lunar, mii de persoane. Mai nou însă, palatul se bucură şi de vizite mai neobişnuite. Urşii sunt cei care au devenit musafiri nepoftiţi. Asta spre placul turiştilor care, deşi nu au voie, au ţinut neapărat să imortalizeze momentul.

O ursoaică cu doi pui şi-a făcut apariţia pe aleea principală a castelului, producând rumoare şi curiozitate printre zecile de turişti, aflaţi în acel moment la tarabele comercianţilor din zonă.  De câteva zile, urşii se plimbă nestingheriţi pe aleile Peleşului. Cei care vând obiecte de artizanat în zonă, s-au obişnuit şi încearcă să alunge animalele în pădure, unul dinre ei a surprins în imagini momentul în care ursoaica şi cei doi pui  cutreieră aleile din apropierea Castelului Peleş. După speriatura iniţială, turiştii au prins curaj şi s-au apropiat de  animalele  care nu păreau deranjate de prezenţa oamenilor. Turiştii au dorit să le filmeze cu telefoanele mobile, fără să ţină seama că au de a face cu animale sălbatice, care ar fi putut să-i atace. Chemaţi pe apelul unic de urgenţă 112, la faţa locului, au sosit poliţiştii şi jandarmii montani care au reuşit cu greutate să gonească sălbăticiunile în pădure.

”Când au ieşit urşii în aleea principală, turiştii care erau la tarabe s-au adunat să privească sălbăticiunile. Deşi s-au speriat, oamenii s-au apropiat de urşi să-i pozeze, cei mai în vârstă i-au sfătuit să se retragă pentru că ursoaica cu pui poate deveni periculoasă. Ca să gonim urşii a trebuit să chemăm poliţia şi jandarmii, însă animalel nu păreau că ar vrea să părăsească zona. După vreo zece minute, urşii au plecat în pădurea din apropierea castelului. Se pare că urşii s-au obişnuit cu oamenii.” , ne-a povestit  Florin Dumitrescu, unul dintre comercianţii din zonă.

Urşii pot fi zăriţi şi pe Drumul spre Cota 1400. În zonă, pădurarii au lipit afişe prin care oamenii sunt avertizaţi că zona este frecventată de urşi. Totodată, turiştii sunt sfătuiţi să nu fotografieze animalele şi mai ales să nu le hrănească.

“De o săptămână încoace, o ursoaică cu doi pui mici, coboară aproape zilnic în preajma castelului Peleş, se plimbă prin apropierea turiştilor şi caută resturi de mâncare prin tomberoanele din zonă. Ieri am alungat-o iar de astăzi am intensificat patrulările. Turiştii greşesc atunci când dau de mâncare animalelor şi mai ales atunci când se apropie de ele să le pozeze. Urşii pot părea prietenoşi însă pot deveni periculoşi în cel mai scurt timp. Sfătuim turiştii să nu mai hrănească urşii şi să sune imediat la 112, când văd animalele în zona turistică a castelului Peleş.”, ne-a declarat plutonier major Eugen Pietroiu – post jandarmi platoul Bucegi.

De altfel, în anii trecuţi, 12 exemplare de urşi  „gunoieri“ din zona Castelului Peleş şi alte cartiere ale oraşului au fost relocate în Munţii Făgăraş. Chiar şi aşa, în pădurile din apropierea staţiunii Sinaia trăiesc aproximativ  25 de urşi care preferă aceste zone frecventate de turişti pentru mâncarea pe care o obţin cu uşurinţă.  Oamenii spun că animalele sălbatice nu sunt aprovizionate de către silvicultori, cu mâncare specială în zonele de hrănire din pădure, aşa cum ar fi fost normal.