În timp ce alţi copii îşi petrec timpul jucându-se sau uitându-se la televizor, câţiva elevi de la Colegiul Naţional Nicolae Iorga din Vălenii de Munte au decis să înceapă o afacere încă de pe băncile şcolii.

Ei au realizat truse pentru experimentele de fizică, cu ajutorul cărora spera să aducă tehnologia modernă în şcolile din România şi din restul lumii.

Echipa Experimento este formată din patru băieţi şi o fată. Ionuţ Predulescu se ocupă cu partea tehnică a proiectului (site, design etc.), Cristian Burlacu şi Gabriel Arnautu realizează practic echipamentele (aleg componente, le montează, le finisează), în timp ce Florin Pantelimon şi Laura Tanasescu au grijă de partea administrativă a proiectului (tot ceea ce ţine de promovare, stabilirea bugetelor, contracte şi PR).

Ideea acestei afaceri le-a venit în momentul în care clasele de gimnaziu ale Colegiului Naţional Nicolae Iorga din Vălenii de Munte s-au mutat într-o clădire nouă, în care nu existau truse pentru laboratorul de fizică.

Însă nu au putut face nimic fără bani, aşa că au avut nevoie de capital. Investiţia iniţială, pentru primele prototipuri, a ajuns la 1.300 de lei.

Mai exact, ei au cheltuit 700 de lei pentru cele 10 truse School Kit, iar pentru celelalte două, Beginner Kit şi Advanced Kit, costurile au ajuns la 600 de lei.

În puţinul timp liber care le-a rămas între cursuri şi teme, cei cinci elevi au reuşit să se adune şi să dezvolte proiectul lor de suflet.

"Pentru a lucra, am organizat întâlniri la fiecare sfârşit de săptămâna acasă la dirigu', acesta fiind profesorul nostru coordonator. Scopul proiectului nostru este să înlocuim aparatele vechi prezente în şcoli şi să introducem tehnologie de actualitate pentru a facilita realizarea experimentelor", a mărturisit Florin Pantelimon, pentru Ziare.com.

Planuri mari pentru viitor

 

Copiii se gândesc deja că vor să extindă ideea lor la nivel global.

"În primul rând, dorim să implementăm trusele în şcolile din România, iar mai apoi în şcolile de afară. În al doilea rând, dorim să perfecţionăm celelalte două truse pentru a o completa pe cea de la şcoală. Desigur, avem deja în plan înfiinţarea unei societăţi comerciale pe baza căreia să ne desfăşurăm activitatea", a mai precizat Florin Pantelimon.

Trusele conţin tot ceea ce e nevoie pentru bună desfăşurare a unui experiment: documentaţia necesară, baterie, fire de legătură, multimetru, potenţiometru, becuri, motor, rezistori, electromagnet, suport de baterie.

O idee premiată

 

Cu trusele lor, cei de la Experimento au câştigat competiţia de antreprenoriat "Compania Anului", ediţia a XII-a, organizată de Junior Achievement România (JAR). Ei au obţinut marele premiu la secţiunea elevi şi vor reprezenta România la finala europeană de la Tallinn, Estonia, care va avea loc în luna iulie.

"Am aflat despre acest concurs la un târg de facultăţi, trecând pe lângă standul Junior Achievement România. Împinşi de curiozitate, fără a şti ce implică acest lucru, ne-am înscris în competiţie. Timpul de lucru a fost din luna februarie până în luna mai, când a avut loc prezentarea în finala", a mai spus reprezentantul echipei Experimento.

 

SURSA: Ziare.com