A patra ediţie a Festivalului de Teatru „Toma Caragiu“ se anunţă a fi mai mult un spectacol de regie, şi mai puţin o adunare de vedete din teatru.

 „Caracterul festivalului este necompetitiv, iar selecţionerul acestei ediţii este criticul de teatru Andreea Dumitru. Desfăşurat sub tema, «Întâlniri regizorale», festivalul se doreşte a fi un important punct de întâlnire al autorilor de spectacol din România, o platformă de expunere a viziunilor, discursurilor, perspectivelor, modalităţilor de lucru cu actorul, cu textul, cu spatiul. In cadrul Festivalului se va lansa si prima ediţie a programului Noul val - chip de regizor, consacrat celor mai tineri profesionişti din ţară, care îşi propune să contribuie la capitalul de experienţă al noilor generaţii, înlesnindu-le tinerilor regizori contactul cu posibilii colaboratori“, opinează Raluca Nicolescu.

Ediţia pilot va fi marcată, pe 3 iunie, de premiera teatrului-gazdă, Chip de foc de Marius von Mayenburg, in regia lui Vlad Cristache. Pe scena festivalului vor fi prezentate inclusiv spectacole laureate ale ediţiei din acest an a Galei Premiilor UNITER.

Timp de 8 zile, 9 trupe de teatru din ţară vor oferi publicului 10 spectacole inedite, dintre care două în aer liber.

„Este un public foarte exigent la Ploieşti, cu aşteptări foarte mari. Dorim să ne concentrăm pe arta spectacolului, regia. Încercăm să facem din acest festival o rampă de lansare pentru regizori“, a declarat Andreea Dumitru, critic de teatru şi „selecţioner al festivalului“.

 Aceasta şi-a exprimat teama că scena şi sala prea mică a teatrului ar putea modifica forma spectacolelor. „Ar trebui să ţinem cont de constrângerea acestei săli. Am mari emoţii să văd dacă spectacolele îşi păstrează forma“.

Preţul unui bilet este de 40 de lei, fără a se acorda reduceri. Aproximativ 1600 de bilete au fost puse în vânzare, dintre care o mare parte s-au epuizat. Pentru fiecare spectacol ar fi disponibile în jur de 180-200 de bilete, dintre care 50-55 sunt rezervate pentru oficialităţi.

Biletele sunt aproape epuizate la câteva dintre piese, precum „Un Pic Prea Intim“, al Teatrului Nottara, şi „Yentl“, al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti.

Bugetul alocat acestui eveniment, care se va desfăşura în perioada 30 mai- 6 iunie, este de 20.000 de euro.