Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi 13, organizează în municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării „Ziua informării Preventive“ sub sloganul „Preveniţi ghinionul“. Activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, cu sprijinul  E.ON România, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino“ Prahova organizează marţi,  13 mai 2014, începând cu ora 11, la sediul Detaşamentului de Pompieri Sinaia, o expoziţie cu tehnică de luptă şi mijloace de intervenţie din dotare, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, precum şi un exerciţiu de evacuare în situaţia producerii unui seism la Casa de Cultura „Carmen Sylva“ Sinaia.

Totodată, pe timpul acestor acţiuni vor fi organizate puncte mobile de informare preventivă, ocazie cu care vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor broşuri, pliante, afişe şi alte materiale informative privind reguli şi măsuri de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc şi aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat - 31%, instalaţii electrice defecte sau improvizate - 21%, fumatul şi focul deschis -14% şi mijloacele de încălzire - 13%.