Teatrul „Toma Caragiu“, Primăria Ploieşti şi Asociaţia Culturală Viitor Art organizează a patra ediţie a „Festivalului de Teatru Toma Caragiu“ în perioada 30 mai – 6 iunie.

Caracterul acestui festival rămâne necompetitiv, însă, începând cu acest an, Festivalul îşi precizează identitatea sub genericul Întâlniri regizorale, propunându-şi să devină, în scurt timp, un important punct de întâlnire al creatorilor de spectacol – figuri exemplare şi debutanţi – din România,  o platformă de expunere a viziunilor, discursurilor, perspectivelor, modalităţilor de lucru cu actorul, cu textul, cu spaţiul, dar şi un prilej de reflecţie asupra transformărilor pe care le înregistrează practica regiei la începutul secolului XXI.

 De asemenea, începând din acest an, festivalul se va desfăşura timp de opt zile, la începutul verii. Convingerea organizatorilor este că, în această perioadă, evenimentul se va putea înscrie mai eficient în viaţa comunităţii locale. Prin deschiderea către spaţiul public al oraşului – graţie evenimentelor conexe şi, mai ales, spectacolelor de stradă care-şi vor găsi locul în program – Festivalul va contribui la formarea unui public divers, receptiv şi fidel, atât pentru producţiile invitate, cât şi pentru cele ale teatrului organizator. Festivalul cuprinde un program complex alcătuit din: un spectacol de teatru pe seară, ce se va desfăşura pe scena Teatrului Toma Caragiu, spectacole stradale şi expoziţii de artă plastică, lansări de carte şi reviste de specialitate, în diferite locaţii culturale şi istorice ale Ploieştiului.

 În acest an, în urma selecţiei realizate de criticul de teatru Andreea Dumitru, pe afişul festivalului se vor regăsi opt dintre regizorii importanţi ai momentului. Spectacolele invitate aparţin teatrelor de prestigiu din ţară, respectiv Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul Nottara Bucureşti, Teatrul Metropolis Bucureşti, ArCuB, Teatrul Masca. Ca şi în anii precedenţi, festivalul vă invită la întâlnirea cu mari artişti ai scenei româneşti: Alexandu Dabija, Cristi Juncu, Victor Ioan Frunza, Mihai Maniuţiu, Ada Milea, Vlaicu Golcea, Răzvan Mazilu, Maia Morgenstern, Marius Manole, Andi Vasluianu, Dan Bordeianu, Catrinel Dumitrescu, Adela Mărculescu.

De asemenea, în zilele de 2 şi 3 iunie 2014, se va desfăşura prima ediţie a programului Noul val - chip de regizor, consacrat celor mai tineri profesionişti din tară. Timp de două zile, şase  absolvenţi din ultimii zece ani ai studiilor universitare de specialitate (dar nu numai), artişti aflaţi la debut sau încă prea puţin integraţi în mediul teatral profesionist, vor fi prezentaţi publicului, directorilor de teatre, colegilor de breaslă şi jurnaliştilor invitaţi în festival.

Ediţia-pilot  a programului va fi marcată, pe 3 iunie, de premiera teatrului-gazdă, Chip de foc de Marius von Mayenburg. Absolvent al UNATC „I.L. Caragiale“ în 2009, regizorul Vlad Cristache a devenit în doar câteva stagiuni si mai multe spectacole semnate pe importante scene,  un nume de prim-plan al generaţiei sale.

Programul Noul val-chip de regizor, coordonat de criticul Andreea Dumitru, îşi propune să contribuie la capitalul de experienţă al noilor generaţii, înlesnindu-le tinerilor regizori  contactul  cu posibilii colaboratori atât din companii de teatru subvenţionate de stat, cat şi din zona producătorilor independenţi. Lista cu numele celor şase regizori participanţi va fi definitivată şi comunicată curând.