Consiliul Judeţean şi Prefectura Prahova au solicitat Guvernului alocarea sumei de 26.479.000 lei, printr-o hotărâre, în scopul remedierii efectelor inundaţiilor şi alunecărilor petrecute în 27 de localităţi prahovene.

„În perioada 18 aprilie - 30 aprilie 2014, teritoriul judeţului Prahova a fost traversat de o succesiune de fronturi atmosferice care au determinat căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ploaie. Fenomenele hidrometeorologice au condus la creşteri de debite pe cursurile de apă, cu depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile Teleajen, Cricovul Sărat, Prahova şi Doftana. Ca urmare a precipitaţiilor abundente în mai multe zone ale judeţului Prahova au fost înregistrate alunecări de teren ce pun în pericol construcţiile din zonă. Au fost afectate drumuri judeţene, drumuri comunale, poduri, podeţe, traversări pietonale, apărări de mal, case, anexe gospodăreşti, etc. Totodată, în mai multe localităţi s-au înregistrat alunecări de teren care au pus în pericol mai multe gospodării. În total au fost afectate 27 de localităţi din judeţ“, se arată în comunicatul Consiliului Judeţean.

Tot reprezentanţii Consiliului Judeţean îşi justifică cererea prin faptul că primăriile localităţilor afectate „se confruntă cu o lipsă acută de fonduri din cauza resurselor insuficiente ale bugetelor locale, ceea ce  împiedică alocarea unor sume de bani în vederea finanţării cheltuielilor de refacere a infrastructurii afectate de calamităţile naturale“.

Din suma de 26 de milioane de lei, solicitată Guvernului, CJ vrea să aloce 16,6 milioane de lei primăriilor din localităţile afectate, în timp ce restul de 9,8 milioane să fie folosiţi de forul judeţean în acelaşi scop.

Localităţile propuse pentru alocarea de fonduri sunt: Adunaţi, Bertea, Boldeşti-Scăieni, Breaza, Cărbuneşti, Câmpina, Chiojdeanca, Cornu, Gornet, Izvoarele, Podenii Noi, Poiana Câmpina, Proviţa de Sus, Salcia, Şotrile, Ştefeşti, Telega, Valea Călugărească, Vâlcăneşti.

Pentru punerea în siguranţă a drumurilor judeţene DJ 214 Brebu – Pietriceaua (km 7+900); DJ 235 (Lapoş – km 2+250); DJ 234 (Sângeru zonele km 12+470,km 13+770); DJ 102 Izvoarele (zonele km 48+500, km 49+000, 51+500); DJ 100E (Scorţeni, km 7+500); DJ 100E (Telega, punct Gradiniţa 2, punct Biserica 2); DJ 234 (Chiojdeanca punct Fatu), Consiliul Judeţean Prahova a alocat suma de 350.000 lei.  Procedurile de achiziţie pentru aceste lucrări sunt în curs de derulare.