Dirijorul Radu Postăvaru este noul director al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti. Postul a devenit vacant după pensionarea lui Corneliu Irimia, cel care a condus instituţia mai bine de două decenii.

Trei persoane s-au prezentat la concursul organizat de Primăria Ploieşti: Radu Postăvaru, Felix Constantin Goldbach şi Cristian Văleanu.

Postăvaru a obţinut  notele 8.66 la prima etapă şi 9.00 la etapa a doua  şi a fost desemnat câştigător al examenului.

Radu Postavaru s-a născut în anul 1967, la Iaşi, într-o familie de muzicieni (mama sa artist liric, iar tatăl – prim-contrabasist al Orchestrei Simfonice), Radu Postăvaru s-a manifestat ca un veritabil talent precoce, dirijând prima dată la vârsta de cinci ani. A studiat pianul la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, sub îndrumarea prof. Doina Simovici şi Adriana Bera; teoria muzicii cu prof. Viorica Uncheşel. Din 1987, a devenit student al Secţiei de Compoziţie a Conservatorului “George Enescu” din Iaşi, iar din 1990 a frecventat clasa de compoziţie-muzicologie-dirijat din cadrul  Academiei de Muzică din Bucureşti.

Printre profesorii săi se numără personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti, precum Ion Baciu, Ovidiu Bălan, Horia Andreescu, Viorel Munteanu, Vasile Spătărelu, Dan Constantinescu, Nicolae Beloiu, Dan Buciu, Petre Crăciun, Vasile Iliuţ, Dan Dediu, Dinu Ciocan. Pasionat de arta dirijorală, Radu Postăvaru a urmat cursuri de măiestrie artistică în Germania, cu profesorul Olaf Koch de la Musikakademie (Academia de Muzică) din Berlin. În aceeaşi perioadă, a dirijat la Leipzig Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Halle.

A participat la diferite festivaluri, concursuri de compoziţie, pian şi dirijat, în ţară şi în străinătate, unde a obţinut importante premii şi distincţii. În perioada 1992 – 1995, a ocupat postul de regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune, iar între anii 1995 – 2002 a fost cadru universitar al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, unde a predat disciplinele armonie şi citire de partituri şi a susţinut cursul de orchestră în cadrul Facultăţii de Interpretare muzicală; în perioada 1999 – 2001, a fost profesor la Conservatorul de Muzică “Salmon” din Casablanca (Maroc), unde a susţinut recitaluri şi concerte împreună cu alţi profesori şi studenţi. Colaborează cu toate orchestrele simfonice importante ale ţării, iar în străinătate a condus ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franţa, Spania şi Cehia.

De asemenea, a realizat înregistrări în studiourile muzicale şi în sălile de concert, filme artistice şi documentare pentru televiziunile din Japonia, Franţa, Rusia, Italia, Germania, Spania, Cehia, Maroc şi România.În anul 2007, Radu Postăvaru a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, cu tema: „Concepte dirijorale în interpretarea poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss.”