Curtea Constituţională a României (CCR) precizează că prevederea potrivit căreia şeful statului nu poate refuza propunerea prim-ministrului de revocare şi numire a unor membri ai Guvernului este „lipsită de logică juridică” întrucât premierul nu poate impune o anumită opţiune cu privire la persoanele care vor ocupa funcţia de ministru nici Parlamentului, şi nici preşedintelui.

CCR a publicat miercuri motivarea deciziei privind proiectul de revizuire a Legii fundamentale, documentul având peste 200 de pagini.

Astfel, Curtea recomandă reformularea dispoziţiilor articolului 85, alin. 3 indice 1 în sensul în care preşedintele României poate refuza propunerea prim-ministrului de numire a unor membri ai Guvernului pentru neîndeplinirea condiţiilor legale.

Potrivit judecătorilor Curţii, propunerea de modificare a articolului 85 „ignoră” rolul Parlamentului în procedura de numire a miniştrilor.

„Propunerea de revizuire a dispoziţiilor art. 85 devine lipsită de logică juridică prin introducerea alin. 3 indice prim, care prevede interdicţia preşedintelui României de a refuza propunerea prim-ministrului de numire a unor miniştri. Mai mult, între momentul formulării propunerii şi momentul numirii în funcţie a ministrului se desfăşoară audierea candidatului în comisiile de specialitate ale Parlamentului în scopul verificării condiţiilor corespunzătoare funcţiei, astfel că dispoziţiile alin. 3 indice prim ignoră şi rolul Parlamentului în procedura de numire a miniştrilor”, mai arată documentul citat.

Judecătorii Curţii atrag atenţia că „autorităţile statului au obligaţia constituţională de a-şi exercita cu bună-credinţă şi în spiritul colaborării loiale competenţele pe care Legea fundamentală le stabileşte în sarcina fiecăreia”.