Noul sediul al Serviciului Local de Evidenţă a Persoanelor va fi inaugurat luni, 31 martie. Imobilul, în care îşi va desfăşura activitatea acest serviciu public, este situat pe Bulevardul Independenţei nr. 10, lângă Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, în fostul sediul al Distrigaz.

Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) deserveşte cetăţenii municipiului Ploieşti dar şi pe cei ai altor 15 localităţi prahovene arondate. Acesta reuneşte Serviciului de Stare Civilă (eliberarea actelor de naştere, căsătorie, divorţ, deces, livrete de familie etc) şi ale Serviciului Evidenţa Informatizată a Persoanei (eliberarea actelor de identitate şi evidenţa persoanelor).

În ultimii ani, Serviciul de Stare Civilă şi cel de Evidenţă Informatizată a Persoanei şi-au desfăşurat activitatea în incinta Palatului Administrativ, respectiv în imobilul situat în Şoseaua Vestului nr. 19.

Consiliul Local al Municipiului Ploieşti a decis, prin Hotărârea nr. 336/ 11.09.2013, achiziţionarea imobilului din Bulevardul Independenţei nr. 10 (construcţie ce a fost în proprietatea SC GDF SUEZ Energy Romania SA), în conformitate cu prevederile legale actuale.

Imobilul de pe Bulevardul Independenţei nr. 10 are doua corpuri de clădire: unul de 420,21 mp, cu demisol, parter si etaj si altul de 133,68 mp cu parter si etaj, precum si un teren de 1.205,55 mp.  Aşadar, prin poziţia centrală, suprafaţa şi dotările pe care le are, clădirea îndeplineşte condiţiile necesare pentru ca, un serviciu important  în relaţia cu cetăţenii, cum este Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, să îşi desfăşoare activitatea in condiţii optime.

Procesul de mutare în noul sediul va determina întreruperea activităţii cu publicul în perioada 28-31 martie, atât pentru eliberarea certificatelor de stare civilă cât şi a cărţilor de identitate.

Cetăţenii programaţi pentru ridicarea cărţilor de identitate în zilele de 27, 28 şi 31 martie a.c. se pot prezenta, pentru a intra în posesia acestor documente, miercuri, 26 martie, la sediul Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei din Şoseaua Vestului nr. 19.

Serviciul de Stare Civilă va lucra doar pentru înregistrarea actelor de deces, la sediul din Bulevardul Republicii nr. 2, Palatul Administrativ, intrarea G, în intervalul orar 09:00 - 12:00, pentru zilele de vineri şi sâmbătă, respectiv între orele 09.00-14.00 pentru ziua de luni, 31 martie. Căsătoriile civile se vor oficia conform programărilor şi vor avea loc în Sala Europa din Palatul Administrativ . 

Noul sediu al SPCLEP va fi astfel accesibil tuturor, Bulevardul Castanilor fiind o zonă plăcută şi emblematică a Ploieştiului, şi va permite desfăşurarea în condiţii optime şi moderne a activităţilor de organizare a căsătoriilor civile, eliberarea actelor de stare civilă şi de identitate.

Un imobil achiziţionat la un preţ convenabil

Iniţial, aleşii au dorit să cumpere vechiul sediu al Casei Căsătoriilor, însă actualii proprietari ai imobilului nu au dorit să vândă clădirea cu mai puţin de 1,7 milioane de euro, preţ mult prea mare pentru posibilităţile municipalităţii

Fostul sediu al Distrigaz, de pe Bulevardul Independenţei, a fost achiziţionat contra sumei de 400.000 de euro, un preţ convenabil pentru zona centrală a Ploieştiului. Negocierile cu Distrigaz, proprietarul imobilului, au durat mai multe luni, iar în final comisia de negociere, condusă de liberalul George Botez, a reuşit să obţină un preţ foarte bun pentru o clădire situată în centrul Ploieştiului.

Este prima oară în istoria Primăriei Ploieşti când serviciul de buletine şi cel de stare civilă vor funcţiona în acelaşi imobil, nemaifiind nevoie ca ploieştenii să se „plimbe” de pe Şoseaua Vestului până în centrul oraşului pentru a obţine o copie după actele de stare civilă. În plus, ploieştenii vor beneficia de un cadru plăcut pentru oficierea de căsătorii.