Gazele se vor scumpi cu 2% pentru consumatorii de la 1 aprilie, în vreme ce pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată majorarea va fi de 5%, a declarat, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Adevărul.

„La energia electrică nu avem în vedere o creştere a preţului, la gazele naturale este o creştere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaţionale şi este vorba de 2% la consumatorii casnici“, a declarat Havrileţ. El a menţionat că pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, care reprezintă 15%, preţurile la gazele naturale vor creşte cu 5%. „Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, fac această subliniere pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă şi în piaţa reglementată, în piaţa reglementată, care este constituită dintr-un raport de 15%, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%“, a arătat preşedintele ANRE. Întrebat dacă vor mai fi scumpiri după 1 aprilie până la sfârşitul anului, Havrileţ a spus că „există piaţă liberă, iar în piaţa reglementată, conform calendarului, există trepte de creştere a preţului“. „Dar considerăm că de la 1 iulie evoluţia pieţei va fi una de o aşa manieră încât să putem controla preţurile“, a adăugat el.

Preşedintele ANRE a explicat că utilizatorii din industrii pot să opteze fie pentru piaţa reglementată, fie pentru piaţa liberă, unde preţurile sunt date de cerere şi ofertă. „În piaţa liberă preţurile se formează conform cererii şi ofertei şi aceste preţuri nu sunt egale cu cele din piaţa reglementată. Piaţa reglementată constituie un nucleu de 15%, în general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieţei reglementate plătind tarifele care sunt în calendar sau pot să aleagă să meargă în piaţa liberă şi să negocieze direct un alt preţ“, a mai spus acesta.

 Liberalizarea preţurilor la producţia internă de gaze naturale va duce la scăderea cu 50% a industriei, ceea ce înseamnă pierderea a 525.000 de locuri de muncă, creşterea cu 4 puncte procentuale a şomajului şi dispariţia a 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut (PIB) al României, potrivit unui studiu Deloitte. Potrivit acestuia, liberalizarea totală a preţurilor de producţie internă la nivelul importurilor de la intermediarii Gazprom înseamnă o creştere cu 143% a tarifului pentru producţia internă, ceea ce înseamnă o creştere de preţ de 72% la preţul final pentru industrie în doar doi ani. Un alt scenariu, de reducere a activităţii industriale cu 25% ar duce la dispariţia a 220.000 de locuri de muncă şi pierderea a 3,5 miliarde de euro în PIB. În acest moment, industria reprezintă 32% din economie, potrivit statisticilor Eurostat, în vreme ce media statelor vestice pendulează între 16% şi 18%. Şase grupe industriale vor fi afectate în principal, marile probleme urmând a afecta industria alimentară, metalurgia, industria chimică, industria sticlei şi cea a cauciucului şi maselor plastice. Raportul arată că preţul de import al gazelor naturale pentru România este mai mare decât cel la care importă statele occidentale. De asemenea, România are la dispoziţie o singură sursă de import (Rusia), în vreme ce Germania are patru surse, Franţa are 13 surse, Italia are 12 surse, iar Marea Britanie are 10. Spania, la rândul sau, aduce gaze naturale atât din Africa, cât şi din alte părţi ale lumii, prin intermediul terminalelor prin care se importă gaze naturale lichefiate.