Siteul Rise Project   a publicat o serie de materiale cu privire la situaţia corupţilor din judeţul Prahova. Ţinta jurnaliştilor de la Rise Project este reţeaua de evaziune fiscală şi trafic de influenţă în care sunt implicaţi Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, fiul său deputatul Vlad Cosma, Răzvan Alexe, Marcel Păvăleanu, fostul angajat al SGG, precum şi o serie de oameni de afaceri din judeţ.

Publicăm integral materialul "Labirintul lui Focă" publicat de siteul amintit în data de 17 martie. Sunt interesante legăturile dintre personajele din această reţea cu oameni politici aflaţi în acest moment la conducerea ţării.

 

"CEI CARE ŞI-AU LUAT ŢARA ÎNAPOI

 

Marcel Păvăleanu, consilierul guvernamental arestat, este preşedintele organizaţiei PSD din oraşul Plopeni – cea mai importantă comunitate din colegiul electoral al deputatului PSD, Sebastian Ghiţă.

La ieşirea din Ploieşti, înspre Plopeni, într-una dintre cele mai aglomerate intersecţii din judeţ, un panou electoral imens molipseşte încă şoferii cu veselia candidaţilor PSD, Sebastian Ghiţă şi Mircea Cosma. Ambii, puşi frăţeşte pe acelaşi banner. Sloganul cu care Ghiţă a câştigat alegerile, sprijinit fiind de Cosma, face deliciul folclorului urban: “Să ne luăm ţara înapoi!”.

De regulă, securitatea campaniei electorale a PSD Prahova este asigurată de brigăzile lui Răzvan Alexe. Efectul e că la fiecare ciclu electoral, judeţul se colorează în roşu, la propriu, pentru că nimeni nu se mai înghesuie să lipească alte afişe, din motive strict apolitice cum ar fi coastele rupte, nasul spart, dinţii scoşi etc. Activist de nădejde al partidului, interlopul a dezvoltat legături solide cu familia  baronului Cosma – şeful filialei şi principalul ordonator de credite din judeţ. Tovărăşia lui Alexe cu Andreea şi Vlad Cosma este pe cât de notorie în Ploieşti, pe atât de asumată în ambele părţi.

OKIOSU’

 

Răzvan Alexe, zis Okiosu’, e un tip cu tupeu. N-are un fizic înspăimântător şi nici vreo faimă de “smardoi”, dar compensează printr-un stil agresiv şi acţiuni de tip raket. Alexe a făcut istorie printre şmecherii locali, fiind peste tot unde se punea de vreo combinaţie. Toţi îl ştiu, toţi au o poveste cu el. De la aventuri cu barca şi bidoane de benzină cărate la sârbi în plin embargou ONU şi pănă la sacoşile cu bani din BMW-uri – există acolo, în underground-ul local, o colecţie vastă de evocări centrate pe Răzvan Alexe.

Politic vorbind, asta n-a deranjat pe nimeni, nici măcar incidentul cu pistoale dintr-un cazinou bucureştean, în care au evoluat Alexe şi fraţii Geamănu. În realitate, Răzvan Alexe e braţul armat al filialei lui Cosma, genul care pune în mişcare un aparat interlop de mobilizat votanţi în comunităţile sărace. De aici şi incidentele semnalate de primarii opoziţiei de la ţară, loviţi cu maşina sau, pur şi simplu, asediaţi în primărie. Conceptul politic de smardoială, brevetat de Okiosu’ în oraşul lui Nichita Stănescu, a fost acceptat tacit de conducerea judeţeană de partid, dar şi de opoziţia locală.

Aşa arată contextul în care Răzvan Alexe a încercat să manevreze deşeurile toxice de pe nava Flaminia, cu logistica firmei Glar Construct din Ploieşti, controlată de familia lui Sebastian Ghiţă.

FRAŢII PIAROLE

 

Parteneriatul cu Răzvan Alexe nu-i singura conexiune interlopă a beizadelelor Vlad şi Andreea Cosma. Cea cu gruparea Piarole e mai veche, dar durabilă – lucru dovedit de prezenţa liderului de clan, Laurenţiu Ţarida, la nunta din Beirut a Andreei Saad Cosma. Cum se cuvine între prieteni, Răzvan Alexe şi Marcel Păvăleanu n-au lipsit dintre nuntaşi.

Gruparea Piarole, condusă de trei fraţi – Laurenţiu, Narcis şi Bahoi, este axată pe activităţi de cămătărie şi prostituţie, cooperând, în trecut, cu reţeaua lui Ion Clămparu. Clanul e sub anchetă pentru infracţiuni de şantaj, înşelăciune, violenţe şi constituire de grup criminal organizat.

FOCĂ

 

Deşi a produs prozeliţi pe bandă rulantă, Răzvan Alexe are trei locotenenţi de încredere. Unul e Focă, aşa i se spune, un aghiotant vechi de-al lui Okiosu’. Focă are tipul ăla de distincţie fizică, specifică luptătorilor de K1, cu spate lat, mâini cât lopeţile şi privire goală. Rutina îl aduce zilnic în sediul PSD Prahova unde, din când în când, răsfoieşte ziarul Click. Focă poate fi recunoscut în multe dintre imaginile recente cu Mircea Cosma, dar şi în fapte de vitejie precum un knock-out tehnic aplicat primarului Robert Nica din Lipăneşti. Ce-i drept, Focă ştie perfect labirintul drumurilor săteşti din judeţ ca orice veteran al campaniilor electorale trăite cu bâta-n mână.

GĂOAZĂ

 

Alt locotenent al lui Răzvan Alexe este Găoază. Asta-i porecla lui. În buletin îl cheamă Bogdan Lazopulu, dar legendă a făcut sub cupola acestui nick-name de zmeu. Alintat de prieteni cu rime de oraş, gen “Găoază care te umple de groază”, domnul Lazopulu şi-a dobândit faima tot cu pumnul şi tot prin lumea interlopă. Des evocată, o victimă marca Găoază este chiar ginerele unui fost primar PSD din Ploieşti, momentan marginalizat în organizaţia judeţeană.

BIJUCĂ

 

Pe acesta îl cheamă Bogdan Preda, are în spate o lungă serie de “intervenţii şi combinaţii” şi a intrat în puşcărie la pachet cu Păvăleanu şi Alexe. Şmecher cu greutate “pe piaţă”, Bijucă era implicat direct în reţeaua de spălare de bani administrată de cuplul Alexe-Păvăleanu, fapt ce i-a adus cătuşele la uşă încă din primul val de arestări.

RAUL

 

Cu Raul Stănescu ar fi încercat Răzvan Alexe să introducă în Prahova apa uzată de pe nava Flaminia, potrivit procurorilor. Raul administrează una dintre firmele de construcţii investigate în dosarul “Păvăleanu” şi a avut probleme cu poliţia în Germania pentru găinării de tip “maradona” în magazine. Extrădat de nemţi, Raul a dat de belea acasă, la Ploieşti, unde a fost arestat şi condamnat pentru ultraj.

ÎMPĂRŢIREA PE SECTOARE

 

Toţi pretind că sunt oameni de afaceri şi întreţin relaţii strânse cu fel şi fel de decidenţi politici PSD: parlamentari, primari, consilieri, directori de instituţii descentralizate etc.

Un exemplu ar putea fi David Viter, şeful comisiei de buget-finanţe din Consiliul Judeţean Prahova şi tovarăş istoric cu Alexe, Găoază, Focă şi deputatul Vlad Cosma – cu care, de altfel, a copilărit în acelaşi bloc. Viter a fost propunerea organizaţiei judeţene a PSD pentru un post de secretar de stat în Ministerul Energiei, dar a picat din cauza “algoritmului USL”.

În aceste împrejurări, Răzvan Alexe s-a trezit că stăpâneşte judeţul, cu tot cu baron PSD şi buget local. De aici şi până la următoarea scenă halucinantă, descrisă de procurori în referatul pentru arestarea interlopului, a fost doar un pas.

Redăm pasajul integral: “În luna decembrie 2012, Consiliul Judeţean Prahova a organizat o licitaţie în vederea executării lucrărilor de deszăpezire, licitaţie în urma căreia denunţătorului (lui Alexe – n.n.) i-au fost atribuite sectoarele III şi IV. După depunerea dosarelor de licitaţie, inculpatul (Alexe – n.n.) a convocat la biroul său mai mulţi administratori de firme cărora le-a împărţit sectoarele din judeţ aferente lucrărilor de deszăpezire, comunicându-le că sectorul IV l-a păstrat pentru el.”

În acelaşi referat, procurorii argumentează arestarea lui Alexe: “Având în vedere faptul că majoritatea sumelor de bani ce fac obiectul material al infracţiunii de trafic de influenţă, sunt rezultate din contracte încheiate de către societăţi comerciale cu entităţi administrativ-teritoriale, apreciem că faptele inculpatului sunt de natura a aduce atingere grava bugetului consolidat al statului si al unităţilor administrativ-teritoriale, cu efecte majore in planul dezvoltării economico-sociale a statului.”

Având ultimul cuvânt, Răzvan Alexe s-a apărat în faţa instanţei, arâtând că societatea lui şi-a plătit întotdeauna datoriile către stat, că în ultimii ani a vorbit doar de două ori cu Mircea Cosma, neavând legătură cu acesta, in afară de faptul că a asistat odată la un congres PSD.

Pledoariile se rosteau în noiembrie 2013. Săptâmâna trecută, Răzvan Alexe a fost eliberat din centrul de detenţie preventivă din Câmpina şi trimis acasă, în arest la domiciliu."