O parte din lucrările de reabilitare a şinelor de tramvai vor începe cu întârziere din cauza unor constestaţii venite din partea firmelor necâştigătoare ale licitaţiilor.

Trei din cele patru contracte pentru refacerea căii de rulare a tramvaielor din Ploieşti, pe fonduri europene, sunt contestate de diverse societăţi constructoare. Semnarea contractelor este blocată astfel, până la soluţionarea acestor litigii.

Vestea bună este că zilele acestea, unul din litigii s-a stins prin retragerea reclamaţiei din partea firmei respective. În acest caz este vorba de segmentul, sediul BCR-Gara de Sud al traseului 101.

Singura lucrare care va începe la timp va fi ce de pe segmentul comun (101, 102), Spitalul Judeţean- Castor. Pe acest tronson, lucrările vor începe vineri, 14 martie.

Pentru lucrările de reabilitare a celor două trasee de tramvai -101 şi 102- sunt prevăzute fonduri în valoare totală de 157 milioane de lei (aproape 35 de milioane de euro).

Proiectul de reabilitare a căilor de rulare a tramvaielor şi a părţii carosabile pe bani europeni face parte dintr-un program investiţional în valoare de aproape 100 de milioane de euro. Fiind vorba de un proiect european, valoarea nerambursabilă care va fi primită este de 98%, Primăria Ploieşti  urmând să suporte, pe lângă contribuţia proprie, 2% din valoarea totală a costurilor eligibile.

Contestarea licitaţiilor a devenit o modă printre societăţile constructoare, iar de cele mai multe ori acestea nu se fac decât în scopul reluării acestora. În schimb, aceste demersuri nu duc decât la întârzierea nejustificată a începerii lucrărilor, mai ales că foarte multe sunt nejustificate.

După cum spuneam, nici licitaţia pentru contractul de amenajare a complexului de afaceri denumit „Parc Municipal Vest“, în valoare de 12 milioane de lei, nu a scăpat de contestaţie.