ElectoRata, propunerea Guvernului de a reduce la jumătate ratele românilor cu salarii mici şi credite împovărătoare, primeşte o lovitură neaşteptată după ce a fost analizată de experţii Băncii Naţionale a României. Din simulările efectuate de către Banca Naţională a României reiese că, pentru anumite credite, clienţii care optează pentru electoRată ajung să plătească mai mult. Anumite bănci ar putea întâmpina probleme de lichiditate prin adoptarea electoRatei, schemă de reeşalonare a creditelor, propusă de guvern în urma discuţiilor cu FMI, însă măsura nu creează probleme pentru sistem, a explicat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Din simulările făcute de noi pe cateva credite, cei care şi-ar restructura prin credit fiscal datoria la bancă ar urma să plăteasca mai mult“, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR.

Şeful din cadrul BNR este de părere că pus în practică, acest proiect poate genera o majorare a consumului cu scopul de a conduce la creşterea PIB numai în măsura în care consumul e asigurat de produse fabricate aici.

„Am cerut ca decizia să fie una opţională şi pentru bănci, şi pentru debitori. Atunci când schimbi maturitatea unor active şi o prelungeşti cu doi ani de zile e clar că apare o nepotrivire între active şi pasive. Trebuia analizat dacă nu sunt efecte care pot conduce la o înrăutăţire a situaţiei băncilor“, a explicat Cinteză.

Un studiu de impact realizat de Banca Naţională a arătat că băncile care vor avea probleme de lichiditate vor fi nevoite să refuze multor clienţi reeşalonarea.