Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind citat în dosarul „Carpatica“, în care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea, potrivit Mediafax.

Dan Radu Ruşanu a declarat, la ieşirea de la DNA, că, în opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF, precizând că marţea viitoare va avea răspunsul privind urmărirea sa penală.

Acesta a mai precizat că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va afla dacă va fi pus sub învinuire.

„Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decat cu ordonanţa. Vom vedea dacă acţiunea «incompetenţilor» de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul preşedinte Băsescu probabil că a conchis că această acţiune este nejustificată ca să-şi apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu“, a mai spus Ruşanu.

 

În dosarul „Carpatica“, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În dosarul „Carpatica“ mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

 

Premierul Victor Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

Ponta a spus că atacul preşedintelui Traian Băsescu este cauzat de faptul că ASF investighează situaţia de la Astra Asigurări. „Consider că atacul domnului preşedinte Băsescu este legat că una din companiile faţă de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigată de către ASF şi de către instituţiile statului“, a spus Ponta.