Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de deputatul Vlad Cosma pe întreaga durată a urmăririi penale. În ciuda votului plenului Camerei Deputaţilor, privind respingerea încuviinţării propunerii de arestare, deputatul este privat prin decizia procurorilor, de câteva drepturi, pe durata desfăşurării anchetei.

Măsura se pare, i-a fost comunicată miercuri deputatului, la sediul DNA, unde a fost adus şi Răzvan Alexe. Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de Noul Cod de Procedură Penală, necesară în scopul împiedicării sustragerii inculpaţilor de la urmărirea penală.

Deputatul Vlad Cosma este cercetat potrivit procurorilor, pentru trafic de influenţă.

„La data de 18 februarie 2014, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul COSMA VLAD ALEXANDRU pe întreaga durată a urmăririi penale.
Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de Noul Cod de Procedură Penală, necesară în scopul împiedicării sustragerii inculpaţilor de la urmărirea penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul COSMA VLAD ALEXANDRU trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea, conform programului sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorilor de caz;
e) să nu se apropie de inculpaţii Alexe Răzvan, Cosma Mircea, Alixandrescu Daniel Adrian şi de denunţătorii din prezenta cauză penală şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
La data de 19 februarie 2014, procurorii au adus la cunoştinţă inculpatului luarea acestei măsuri, în conformitate cu art. 212 din Codul de Procedură penală“, se arată în comunicatul DNA.

Noua măsură instituită echivalează practic cu o decizie judecătorească de cercetare sub control judiciar şi care iată, excede calitatea de parlamentar.