Mircea şi Vlad Cosma au ajuns la sediul DNA Ploieşti cu mandat de aducere. Preşedintele CJ Prahova era în drum spre Aeroportul Otopeni(trebuia să ajungă la Bruxelles în această seară) când a fost oprit în trafic de o maşină de Poliţie şi invitat la audieri la DNA.

La sediul DNA a ajuns şi avocatul Bogdan Vlad (cunoscut drept apărător al lui Gigi Becali sau Relu Fenechiu) care a părăsit în doar zece minute instituţia. El a declarat: „Am fost chemat de mama domnului deputat, dar aici am constatat că nu este nevoie de serviciile mele. Domnul deputat are deja apărător”.

Vlad Cosma a părăsit în jurul orei 14.00 sediul DNA şi a refuzat să făcă declaraţii. În faţa instituţiei deputatul PSD era aşteptat de mai mulţi susţinători.

DNA comunică oficial!

 

În urmă cu câteva minute, reprezentanţii DNA au emis următorul comunicat de presă

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul:

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat în Parlamentul României, vicepreşedinte al unui partid, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă (trei acte materiale), şi urmărirea penală faţă de suspectul COSMA MIRCEA preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă (trei acte materiale).

Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale au rezultat indicii rezonabile că inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale –denunţători în cauză - importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau.

Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel încât societăţile respective să obţină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând „comisioanele” conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi.

Inculpatului COSMA VLAD ALEXANDRU i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 alin 2) Cod de procedură penală.

Suspectului COSMA MIRCEA i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”