Românii de la bloc nu vor mai avea voie să-şi închidă caloriferele cu niciun chip. În această situaţie se vor afla până şi cei care sunt debranşaţi de la sistemul centralizat de termie şi se încălzesc cu centrală termică proprie.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, va lua măsuri împotriva celor care fac economii la agentul termic, interzicând prin lege închiderea caloriferelor, scrie ziarulring.ro.

Scandalurile legate de închiderea caloriferelor în blocurile cu repartitoare de căldură se apropie de sfârşit. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a decis să pună capăt „şmecheriilor“ la care apelează locatarii atunci când îşi închid caloriferele şi beneficiază de căldură de la vecini. „Românii simt nevoia să se fenteze unii pe alţii, asta este gena noastră. Acum, împreună cu institutele de cercetări din domeniu şi cu facultăţile de profil, vom face nişte studii şi analize în aşa fel încât să impunem o temperatură de confort de 20 de grade Celsius, prin reglementări legislative şi sancţiuni pentru cei care nu le respectă. Vom găsi o formulă matematică într-un program de calcul şi îi vom obliga prin lege pe cei care şi-au închis repartitoarele şi care primesc căldură de la vecinii cu căldura pornită să plătească gigacaloria consumată“, ne-a declarat Doru Ciocan, preşedintele ANRSC.
 

Preşedintele ANRSC susţine că legislaţia la care lucrează va fi aplicabilă din viitorul sezon rece şi că va fi un sistem apropiat de cel pauşal. „Toţi care locuiesc la bloc vor fi obligaţi să plătească o temperatură de confort. Se va verifica pe datele de intrare la fiecare apartament şi din programul de calcul şi vor plăti la fel. Se va ajunge apropiat de sistemul pauşal, dar vom reduce consumul furnizat de RADET cu cel puţin 20-25%. Există Directiva 27 din 2012 a UE privind eficienţa energetică, prin care trebuie să reducem costurile energetice. România consumă de trei ori mai multă energie pe segmentul încălzirii decât ţările europene. Repartitoarele vor deveni obligatorii. Orice comerciant trebuie să-şi vândă marfa, problema noastră, a cumpărătorilor, este câtă achiziţionăm. Directiva cu eficienţă energetică ne obligă să ne reducem consumul pe care ni-l bagă pe gât un vânzător“, a mai precizat Doru Ciocan. „Repartitoarele nu sunt aparate de decontare şi nu sunt supuse verificărilor metrologice, conform legii. Închiderea caloriferelor este valabilă şi la cei care au centrale termice. Dacă unul are centrală termică şi a plecat în vacanţa de iarnă o lună şi o închide complet, tot vecinii îi dau căldură 16-18 grade“, a explicat Doru Ciocan, preşedinte ANRSC.