Comandamentul de deszăpezire al municipiului Ploieşti, coordonat de viceprimarul Iulian Teodorescu, s-a întrunit astăzi la sediul primăriei, pentru a pune la punct detaliile şi modul de acţiune în cazul unor ninsori serioase.

Având în vedere atenţionarea cod galben de ninsori şi viscol pentru municipiul Ploieşti, reprezentanţii RASP, ai operatorului de salubritate şi ai primăriei au stabilit modul de intervenţie pentru combaterea poleiului şi a zăpezii pe principalele artere de circulaţie din oraş, pe poduri, dar şi pe străzile secundare.

Operatorul de salubritate are disponibile pentru intervenţie 39 de autoutilitare, precum sărăriţe de capacitate mare şi mică, autocisterne, încărcătoare frontale, sărăriţe electrice pentru trotuare. La acestea se adaugă două autocamioane cu plug ale SGU, 10 tractoare cu lame şi 5 utilaje pentru trotuare, dar şi cele 3 remorchere ale SC Transport Calatori Expres SA. De asemenea, toate tramvaiele care vor ieşi în traseu vor fi echipate cu lame.

„Există proceduri de intervenţie pe grade de urgenţe, pentru realizarea activităţii de deszăpezire pe arterele de circulaţie din municipiul Ploieşti, aprobate în cadrul comandamentului. Inspectorii RASP vor monitoriza activitatea pe care o realizează operatorul de salubritate, în colaborare cu reprezentanţii Poliţiei Locale şi cei ai altor instituţii din cadrul primăriei. În cazul în care vor fi căderi abundente de zăpadă, operatorul de salubritate va apela la societăţile cu care are încheiate contracte pentru închirierea de utilaje pentru deszăpezire“, a explicat Vasile Nacu, directorul general al RASP Ploieşti.

Pentru acţiunea de deszăpezire sunt pregătite 2.100 tone de material antiderapant. Materialul antiderapant (nisip, sare şi clorură de magneziu) este depozitat în trei puncte din Ploieşti: în garajul sediului Rosal, garajul RATP şi la terminalul Coca Cola). Centrul de comandă a fost stabilit în garajul societăţii Rosal. Asociaţiile de proprietari au primit 1000 saci cu material antiderapant.

Reprezentanţii primăriei îi sfătuiesc pe ploieşteni să fie atenţi unde îşi parchează maşinile, pentru a nu împiedica accesul utilajelor de deszăpezire. În cadrul comandamentului reprezentanţii SGU au fost abilitaţi să ridice maşinile care obstrucţionează operaţiunile de deszăpezire.

Persoanele fizice şi agenţii economici au obligaţia să cureţe zăpada din faţa sediilor, a magazinelor şi a locuinţelor. Obligaţia de a îndepărta zăpada este prevăzută  în HCL  228/2006 pentru aprobarea regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea Municipiului Ploieşti. Astfel, sancţiunile aplicate de Poliţia Locală Ploieşti  sunt cuprinse între 500 şi 1.500 de lei pentru persoanele fizice şi între 1000 şi 2500 de lei pentru persoanele juridice.