Zeci de ploieşteni au făcut reclamaţii la primărie pentru a sesiza preţul mare al facturilor la încălzire prin sistemul centralizat de termoficare. Chiar şi cu majorarea de 43% aprobată în luna aprilie a anului trecut şi chiar cu subvenţia acordată de către municipalitate, ploieştenilor le-au venit facturi care depăşesc aceşti indicatori. La apartamente cu 2-3 camere şi cu doar 2 persoane au venit şi facturi care depăşesc suma de 500 de lei, chiar şi cu deducerea subvenţiei.

Viceprimarul liberal al Ploieştiului, Iulian Teodorescu s-a arătat la fel de nemulţumit şi promite să rezolve această problemă, după şedinţa care este programată pe data de 23 ianuarie, cu reprezentanţii Dalkia. Acesta s-a arătat contrariat de valorile foarte mari, mai ales că temperaturile de până acum au fost neobişnuit de ridicate pentru acest anotimp.

„Am avut numeroase sesizări după 15 ianuarie privind preţul mare al facturilor la încălzire. Avem deja o idee despre ceea ce s-a întâmplat, iar pe 23 ianuarie vom avea o şedinţă cu Dalkia legat de problema debranşărilor şi urmează ca în cadrul acelei şedinţe să vedem şi ce se întâmplă cu valoarea facturilor. Mi se par exagerate aceste valori, mai ales că se vorbeşte de tot felul de scumpiri ale materiei prime, fie că este vorba de gaze ori de păcură. Ne interesează să aflăm cum s-a ajuns la această valoare a facturilor. Suntem şi noi afectaţi de costul gigacaloriei şi nu putem lăsa lucrurile să se desfăşoare în continuare în acest fel. Majorarea în aprilie a fost de 43%, dar astăzi se pare că ceea ce se regăseşte în facturi e mult mai mult decât acea majorare. Este vorba de modul de calcul şi vrem să verificăm dacă s-au respectat acei indicatori care stabilesc valoarea facturilor. Sunt o serie de factori care determină valoarea facturii. Unii din aceşti factori sunt reprezentaţi de numărul zilelor în care s-a folosit agentul termic, la ce temperatură şi combustibilii folosiţi. Aici se pare că există o problemă, deoarece s-ar fi folosit ca materie primă păcura, care are un preţ mult mai mare decât gazul natural, folosit de obicei. Nu ştim de ce au căutat să folosească păcură pentru că ştim că a fost presiune în conductele de gaze. Mai multe lucruri vom afla pe data de 23 ianuarie la întâlnirea cu Dalkia. Se pare că la această întâlnire vor participa şi reprezentanţi ai ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei n.r.) şi care sper să ne ajute să avem o concluzie corectă”, a declarat Iulian Teodorescu, viceprimarul Ploieştiului.