Prezenţa unui „ambulanţier“ la ministerul sănătăţii îşi arată roadele, astfel că bugetul va fi orientat cu prioritate către medicina de urgenţă. Încă nu se ştie ce se va întâmpla cu programele pe termen lung de tratare prin prevenţie şi controale medicale periodice, şi acestea la fel de necesare, aşa cum se aplică de zeci de ani în Occident.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare din medicina de urgenţă, pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge.

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că în acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru cinci tipuri de acţiuni prioritare legate de urgenţă, „complementare“ acesteia, transmite MEDIAFAX.

Este vorba despre finanţarea materialelor sanitare şi a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi au nevoie de îngrjiri, în condiţiile în care fondurile venite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu erau suficiente.

„Ideea este să venim în sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor judeţene de urgenţă, pentru continuitatea îngrijirilor pacienţilor care sunt veniţi prin Unităţile de Primiri Urgenţe, pacienţi de urgenţă, după ce se internează în spital. De multe ori s-a zis că UPU este finanţat prin bugetul de stat, după care sunt probleme de finanţare în interiorul spitalului, pe anumite tipuri de îngrijiri care costă foarte mult“, a spus Arafat.

Acesta a precizat că se referă la acţiuni prioritare pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge, pentru unele fiind stabilite sumele, iar pentru altele acestea fiind încă discuţii.

Astfel, pentru acţiunile prioritare legate de infarctul miocardic acut - care a început experimental în urmă cu trei ani - suma alocată va creşte de la 17 la 20 de milioane de lei şi se vor adăuga noi centre spitaliceşti care vor primi bani, iar din acest an se va include „o subacţiune nouă“, legată de prevenirea morţii subite, pentru care se alocă cinci milioane de lei, a spus Raed Arafat.

În ceea ce priveşte acţiunile prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Raed Arafat a declarat că va creşte numărul centrelor care abordează problema prin tromboliză, în condiţiile în care bolnavul ajunge la spital în maximum trei ore şi jumătate de la momentul instalării AVC sau se va recurge la „o etapă intervenţională“, care constituie o noutate.

El a precizat că, pe lângă Târgu Mureş, în acest program va mai intra centrul de la Iaşi, unde există de asemenea un specialist, şi se analizează posibilitatea includerii unui centru din Bucureşti.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat este prezent la Târgu Mureş la finalul acestei săptămâni cu ocazia întrunirii Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă.