Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a lui Iulian Popa, primarul comunei Secăria, judeţul Prahova. Acesta este acuzat de instigare la infracţiunea continuată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave; instigare la infracţiunea continuată de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave. În dosar mai este încriminată încă o persoană, Romulus Măncilă, care este acuzată de  folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune, ambele cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi uz de fals, toate în formă continuată, precum şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008 – 2011, Romulus Măncilă, un apropiat al primarului din Secăria, a depus la APIA – Centrul Judeţean Prahova, patru cereri de plată pe suprafaţă, în vederea obţinerii unor sume de bani din fonduri europene şi din bugetul naţional. Acesta declara în fals că deţine animalele şi suprafeţele de teren pentru care a solicitat plata, prezentând în acest sens documente inexacte şi înscrisuri false. Ulterior s-a descoperit că Măncilă a fost determinat de primarul Iulian Popa să încheie un contract de arendare în cursul lunii aprilie 2008, acesta din urmă întocmind şi semnând contractul fără aprobarea Consiliului Local al comunei Secăria şi fără respectarea procedurii legale de atribuire în arendă.
„Contractul a fost întocmit şi semnat de cei doi inculpaţi într-un scop bine determinat, şi anume, acela de însuşire a banilor fără a exista intenţia de a întreţine păşunile în bune condiţii de agromediu, conform reglementărilor naţionale în vigoare. În modalitatea descrisă inculpatul Măncilă Romulus a obţinut, pe nedrept, fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei (2.022.110,36 lei din fonduri europene şi 315.521,15 lei reprezentând cofinanţare din bugetul naţional), sume ce reprezintă paguba adusă bugetelor menţionate şi cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

Primarul Iulian Popa, a mai fost condamnat anul trecut la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie, privind tot obţinerea pe nedrept de fonduri europene.