Ministerul Educaţiei anunţă că va implementa un sistem informatic antiplagiat pentru descoperirea lucrărilor de doctorat copiate din alte surse, desemnarea firmei câştigătoare fiind făcută la finele anului trecut. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 15,4 milioane lei (circa 3,5 milioane de euro), urmând să fie folosite fonduri europene pentru finanţarea sa.

În descriere a succintă a achiziţiei postată pe site-ul elicitaţie.ro. se arată: “Concomitent cu analizarea şi redefinirea proceselor de lucru va fi implementată şi o soluţie informatică de gestiune a tezelor de doctorat şi a titlurilor universitare ce va fi integrată cu sistemul informatic dedicat modelării, execuţiei şi monitorizării proceselor de lucru, formând astfel o platformă integrată ce va permite gestiunea tezelor de doctorat şi a titlurilor universitare conform proceselor de lucru identificate şi implementate. Soluţia de gestiune a tezelor de doctorat şi a titlurilor universitare va include şi un modul de verificare anti-plagiatură ce va integra un serviciu extern prin intermediul cărui vor putea fi efectuate verificări anti-plagiat”.

Păcat că acest sistem, destul de piperat ca preţ,  nu a existat şi în momentul în care a fost evaluată şi controversata lucrare de doctorat a premierului Victor Ponta, care a fost acuzat că a plagiat lucrarea. Reamintim că, în primă instanţă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor şi specialiştii de la Universitatea Bucureşti au constatat că este vorba de un plagiat, verdictul lor fiind infirmat de Comisia Naţională de Etică. Aceasta din urmă soluţie a iscat, la rândul său, numeroase controverse generate de afilierea politică a “judecătorilor”.