În România cea mai veche meserie din lume are mari şanse să înflorească de-a dreptul. De la 1 februarie, potrivit Codului Penal modificat care va intra în vigoare, prostituatele vor scăpa doar cu o simplă amendă, în loc de dosar penal.

Femeile o spun chiar ele: vor ieşi mereu basma curată, în condiţiile în care nu-şi plătesc nici măcar amenzile actuale.

Noul cod penal, care intră în vigoare de la 1 februarie, prevede ca prostituţia să fie sancţionată cu amendă şi nu cu dosar penal şi închisoare.

Pentru a dovedi că o persoană practică cea mai veche meserie din lume, poliţiştii trebuie să o prindă în flagrant şi apoi să demonstreze că aceasta îşi duce traiul doar din banii câştigaţi în acest mod. Cu alte cuvinte, o infracţiune extrem de greu de probat.

Şi nici în noua formă a codului penal problema nu va fi rezolvată, sunt de părere experţii.

Mai interesantă a fost atitudinea Suediei, care a decis, în 1999, să nu sancţioneze prostituatele, ci pe clienţi, alături de proxeneţi şi traficanţi, în timp ce în Germania, Ministerul Familiei a recunoscut public faptul că legalizarea ei a fost un eşec.

Nu s-a redus nici traficul de fiinţe umane, nici proxenetismul şi nici măcar riscurile medicale nu au fost eliminate total. În Franţa, parlamentarii au aprobat o parte a unui proiect de lege care vizează sancţionarea persoanelor care oferă bani în schimbul serviciilor sexuale, protejând astfel prostituatele.

Oficialii au decis dublarea amenzilor, care ajung acum până la 1.500 de euro. Proiectul a dus la proteste în stradă.