Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a încheiat acordurile pentru deszăpezirea autostrăzilor şi a câtorva drumuri naţionale cu firmele câştigătoare ale licitaţiei.

CNADNR va plăti până la 59,56 milioane de lei (13,3 milioane de euro) pentru deszăpezirea, în iernile din  2013-2015, pentru autostrăzile A3 (Bucureşti-Ploieşti); A1 (Bucureşti-Piteşti); A2 (segmentul Bucureşti-Lehliu), precum şi câteva drumuri naţionale.

Atribuirea contractelor a fost efectuată  în urma licitaţiei deschise, pe criteriul celui mai mic preţ, potrivit anunţului publicat în sistemul electronic de licitaţii publice. 

Astfel, Euro Strada SRL din Braşov a câştigat contractul pentru întreţinerea pe timp de iarnă în următorii doi ani a autostrăzii A1 Bucureşti-Piteşti. Valoarea contractului este de 14 milioane de lei fără TVA. Contractul este împărţit în opt loturi.

Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SA din Bucureşti a obţinut un contract de 7,8 milioane lei, fără TVA şi va curăţa zăpada pe drumuri naţionale şi autostrăzi din cadrul secţiei de drumuri naţionale (SDN) Târgovişte.

Tel Drum SA a obţinut un contract de 15 milioane de lei, fără TVA pentru trei loturi de drumuri naţionale şi autostrăzi din cadrul SDN Alexandria. Simarc SA este firma care va deszăpezi drumurile naţionale şi autostrăzi din cadrul SDN Piteşti. Valoarea contractului este de 6.8 milioane de lei pentru iernile 2013-2015, pentru patru loturi. Drumurile şi autostrăzile din SDN Buzău, împărţite în 7 loturi, vor fi curăţate de zăpadă de asocierea Mecan Construct (lider)- Via Carpatia Consult şi Selina SRL. Contractul are o valoare de 15 milioane de lei.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a estimat că poate cheltui pentru deszăpezire în această iarnă şi următoarea în jur de 172 de milioane de euro.

Preţul pentru deszăpezire a fost calculat pe baza valorilor estimate de CNADNR în cadrul procedurilor de atribuire, mai exact contractele-cadru. În calcul a fost luat un număr de aproximativ 16.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri naţionale.

Reprezentanţii CNADNR au precizat că suma plătită efectiv pentru deszăpezirea unui kilometru de autostradă a fost în iarna anului 2012-2013 de 2.938 de euro pe kilometru, iar în iarna 2011-2012 - una din cele mai grele ierni - compania a plătit un preţ mediu de 3.289 de euro pe kilometru.