Compania Lukoil Energy and Gas România a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) autorizaţia de construire pentru o centrala electrică fotovoltaică. Compania a primit autorizaţia în cadrul şedinţei Comitetului de reglementare din cadrul ANRE.

Este este primul proiect al ruşilor de obţinere energiei prin metoda fotovoltaică. La finele anului 2012,  Lukerg Renew, un joint-venture între ruşii de la Lukoil şi grupul italian ERG, a achiziţionat un proiect eolian în Romania de la dezvoltatorul italian Inergia. Lukoil are aceleaşi planuri şi pe piaţa din Bulgaria, unde a cumpărat în 2012 un parc eolian de 40 de MW.

Lukoil deţine în România rafinăria Petrotel Ploieşti, o reţea de 301 benzinării şi nouă depozite de produse petroliere. Compania este prezentă în România de 15 ani şi are o cotă de 20% din piaţa totală a produselor petroliere.

Lukoil vrea să construiască un parc fotovoltaic pe câteva terenuri pe care le deţine lângă rafinăria Petrotel Ploieşti. Proiectul Lukoil prevedea posibilitatea unei puteri dezvoltate, de 12 MW pentru aceste parcuri fotovoltaice.

 Lukoil România a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 6,03 miliarde lei (1,35 miliarde euro), în creştere cu 15% faţă de 2011, şi are, potrivit datelor proprii, o cotă de circa 20% din piaţa produselor petroliere din România.

În România există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de peste 600 MW. Dintre sursele regenerabile de energie, cea eoliană este cea mai dezvoltată, cu aproximativ 2.500 MW instalaţi, echivalentul a 10% din totalul unităţilor de generare a electricităţii