Utilajele care se vor ocupa de deszăpezirea drumurilor din judeţul Iaşi au montate în premieră naţională, sisteme GPS, acestea fiind accesibile pe Internet, pe pagina web a Consiliului Judeţean Iaşi, potrivit Agerpres.

Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a precizat că orice persoană interesată are la dispoziţie un link pe internet unde va putea urmări ce se întâmplă în privinţa operaţiunilor de deszăpezire. Prin accesarea paginii de internet a CJ, ieşenii pot vedea în timp real ce utilaje operează pe anumite tronsoane.

De asemenea, acest link va fi folosit şi de cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care vor putea vedea imediat, atunci când este o situaţie de urgenţă, ce utilaje sunt mai aproape de acel loc, optimizând astfel foarte mult timpii de răspuns.

„Suntem singurul judeţ din ţară care face public sistemul GPS al utilajelor de deszăpezire. Pe de o parte, câştigă toţi cetăţenii Iaşului pentru că au o bază de date rapidă şi uşor de chestionat. Pe de altă parte, câştigă Judeţul Iaşi, prin Consiliul Judeţean şi Direcţia de Drumuri, pentru că această bază de date ne spune cu exactitate când a intervenit utilajul, pe ce traseu şi cu ce timpi, astfel încât toate acele raportări care se făceau din pix nu vor mai exista. Nimeni nu mai poate face niciun fel de perturbare. Cât se munceşte, atât se plăteşte. Toate resursele de intervenţie sunt transparente', a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi.

Conform acestuia, sistemul a fost achiziţionat de la SC Isys Professional SRL Bucureşti, valoarea contractului fiind de aproape 75.000 de lei, fără TVA. Aceasta este suma aferentă perioadei de patru ani, cât prevede contractul de deszăpezire.