Ciclul gimnazial şi liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale adoptată luni de către Guvern.

Documentul menţine astfel forma existentă a ciclului gimnazial şi elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial şi reducerea liceului la o durată de trei ani.

Durata învăţământului obligatoriu va creşte de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare şi prin menţinerea duratei de liceu de patru ani. Prin urmare, învăţământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai şcolii profesionale pentru cei care aleg traseul învăţământului profesional şi tehnic.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a declarat luni că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului se reglementează şi faptul că absolvenţii de învăţământ profesional pot continua studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă. Legea educaţiei naţionale prevedea că absolvenţii care promovau examenul de certificare a calificării profesionale să urmeze cursurile învăţământului liceal doar la forma cu frecvenţă redusă.

Remus Pricopie a precizat că OUG aduce precizări şi în ceea ce priveşte organizarea învăţământului postliceal, a modalităţilor de finalizare a studiilor acestui tip de învăţământ, dar şi corelarea pregătirii profesionale cu cadrul naţional al calificărilor.