Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a constatat încetarea activităţii Avocatului Poporului, Crişu Anastasiu, care şi-a dat demisia, şi a aprobat prin vot preluarea în interimat a acestei funcţii de către adjunctul acestuia, Ecaterina Teodorescu.

Ecaterina Teodorescu va ocupa funcţia interimară de conducere la Avocatul Poporului până în februarie, la prima şedinţă de plen reunit din sesiunea viitoare, iar rezultatul votului a fost 361 voturi pentru şi 25 împotrivă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că Ecaterina Teodorescu va prelua atribuţiile Avocatului Poporului până când Parlamentul îndeplineşte procedurile legale. Votul a fost prin ridicarea mâinii.

Ecaterina Teodorescu s-a născut la 28 martie 1961, în Gruia, judeţul Mehedinţi.

A studiat la: Liceul Pedagogic-Învăţători din Turnu-Severin (1976-1980); Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Timişoara (1982-1986), specializându-se în contabilitate; Banca Naţională a României, unde a urmat un curs despre sistemele de plăţi (1995); Institutul Bancar Român, cursul 'Analiza financiară şi riscul în creditare' (2005); Institutul Naţional de Administraţie, curs pentru formarea de specialişti în Administraţie Publică (2006-2007); Consiliul de Mediere, curs de mediator autorizat (2010).

A lucrat la: ISCIP Drobeta-Turnu Severin (1987-1990), pe postul de contabil; Banca Naţională a României, sucursala Mehedinţi, unde a ocupat posturile de şef de birou şi şef serviciu; Transfond SA, postul de şef birou şi cel de şef sucursală. În 2010 a devenit mediator la biroul de mediator Ecaterina Teodorescu.

La 24 aprilie 2012 a preluat funcţia de adjunct al Avocatului Poporului. Vorbeşte limbile franceză şi engleză.