Legea Referendumului a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu sâmbătă noaptea, la ora 23 şi 56 minute, după ce şeful statului anunţase că va semna decretul înainte cu un minut de miezul nopţii.

Actul normativ prevede că un referendum este declarat valid dacă la urne se prezintă doar 30 la sută din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Legea a fost contestată de Traian Băsescu la Curtea Constituţională, însă judecătorii au stabilit că reglementarea nu încalcă legea fundamentală, cu condiţia să devină aplicabilă la un an de la intrarea în vigoare.

Liderii USL intenţionează să organizeze referendumul pentru revizuirea Constituţiei odată cu turul doi al al alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Acesta este şi motivul pentru care şeful statului a încercat să amâne cât mai mult intrarea în vigoare a legii.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat modificarea Legii referendumului, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă seară de Administraţia Prezidenţială. Comunicatul prin care Preşedinţia a anunţat promulgarea legii a fost publicat sâmbătă la ora 23.56, transmite Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei şi a arătat că propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este "catastrofală" pentru România.

"Chiar aşa fac şi chem şi presa să se vadă că am semnat-o", a spus Traian Băsescu, într-o emisiune TV.

El a arătat că, dacă modificarea făcută de USL ar fi una bună şi nu una făcută cu gândul la interesele celor două partide aflate temporar la putere, nu cu gândul la interesele lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar crea condiţii să se organizeze referendumul, dar nu o dată cu prezidenţialele.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale.

Curtea Constituţională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar preşedintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituţională constată, în decizia prin care a stabilit constituţionalitatea reducerii cvorumului la referendum, că preşedintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenţei minime la referendum este atributul legiuitorului.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională, respingând o sesizare formulată de PDL.