Peste 221 de pompieri, cu 71 autospeciale de intervenţie şi 176 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din judeţul Prahova.

În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizărilor COD PORTOCALIU de vânt puternic şi ninsori abundente, care vizează nordul judeţul Prahova, s-a decis activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor - etapa I ( Grupa operativă a ISU Prahova va fi la sediul unităţii), concomitent cu activarea Centrului Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.

La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite 2 autovehicule şenilate, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 1 autofreză pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi ambulanţe SMURD.

Pe teritoriul judeţului Prahova, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comandamentul  Operaţional de iarnă, monitorizează evoluţia situaţiei operative precum şi  verificarea şi cunoaşterea situaţiei cu femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor are urmează tratamente de dializă sau alte afecţiuni, dar şi situaţia cu spaţiile destinate cazării temporare a persoanelor.

În cursul nopţii, pompierii militari prahoveni au intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme, în localităţile Buşteni şi Cheia, şase persoane fiind salvate. Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe partea carosabilă în localitatea Sinaia, pe străzile Ferdinand şi DN71.

Ca urmare a fenomenelor meteorologice au fost înregistrate deranjamente colective si individuale în alimentarea cu energie electrică, respectiv 1035 de consumatori din localităţile Chiţorani, Buşteni, Poiana Ţapului, Sinaia, Plopu şi Hârsa şi 13 puncte de transformare. 12 echipe de la Electrica se află în teren pentru remedierea situaţiei.

Autorităţile din Prahova au fost nevoite să oprească circulaţia pentru camioanele de peste 7,5 tone. Coloana este de peste 130 de camioane pe sensul de la Nistoreşti spre Braşov, iar de la Azuga spre Ploieşti este de peste 80 de camioane, fiind oprite preventiv, din cauza unui incident produs pe raza judeţului Braşov.

Recomandări:

Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile.

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.