Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Ploieşti şi Oradea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, au efectuat 13 percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de fraude informatice pentru obţinerea de credite on-line.

La data de 16 ianuarie a.c., poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, cu sprijinul B.C.C.O. Oradea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, au efectuat 9 percheziţii domiciliare în judeţul Prahova şi 4 percheziţii în judeţul Bihor, la persoane bănuite de fraude informatice.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2015-2017, 7 persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat, pe parcurs, şi alte persoane. Activitatea grupului consta în obţinerea, în mod ilicit, de credite on-line de la instituţii financiare nebancare din România. Persoanele bănuite ar fi utilizat, iniţial, propriile date de identificare sau date de identificare aparţinând altor persoane, precum şi adeverinţe de salariat şi extrase de cont falsificate, prin intermediul unor aplicaţii informatice.

Ulterior, ar fi introdus în aplicaţiile informatice ale instituţiilor financiare nebancare documente false, modalitate în care au aplicat pentru aproximativ 300 de solicitări de creditare.

În urma percheziţiilor fost descoperite şi ridicate, în vederea cercetărilor, mai multe documente, înscrisuri, telefoane mobile şi sisteme informatice care ar fi fost utilizate în activitatea infracţională.

De asemena, au fost puse în executare 19 mandate de aducere pe numele membrilor grupului, precum şi pe numele celor care i-ar fi sprijinit, prin punerea la dispoziţie, în mod repetat, de documente de identitate şi conturi bancare.

Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi fals informatic.

La percheziţii au participat şi jandarmi.