Departamentul pentru Situaţii de Uregnţă (DSU) consideră drept ”corectă şi oportună” decizia medicului de la Unitatea de Primiri urgenţe a Spitalului Judeţean din Ploieşti de a nu trimite acasă pacienta cardiacă a cărei internare a fost refuzată, ulterior, la spitalul din oraşul Băicoi, acolo unde locuieşte femeia.

Într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Uregnţă arată că bătrâna a ajuns, iniţial, în data de 2 ianuarie, la UPU Ploieşti, unde un medic neurolog şi un medic cardiolog au decis, în urma investigaţiilor, că pacienta poate să continue tratamentul la domiciliu. În 6 ianuarie, femeia a revenit la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a fost văzută de un cardiolog, care a decis să o trimită acasă, întrucât în secţia de Cardiologie nu erau paturi.

”Conform datelor obţinute de la Unitatea de Primiri Urgenţe, aceasta a fost echilibrată şi, din cauza lipsei locurilor în cadrul secţiei de Cardiologie a spitalului, respectivul medic a propus trimiterea acesteia la domiciliu. Cu toate acestea, având în vedere patologia şi vârsta pacientei, medicul din UPU a considerat că aceasta ar trebui ţinută sub observaţie. În acest sens, ţinând cont de faptul că pacienta este din Băicoi, iar la spitalul din localitate există o secţie de medicină internă, cu acordul familiei, medicul UPU a luat decizia ca pacienta să fie trimisă spre internare la respectiva unitate sanitară” se arată în mesajul postat de DSU.

Reprezenatnţii instituţiei arată că decizia medicului din urgenţă a fost corectă.

”Regretăm situaţia prin care pacienta respectivă a fost nevoită să treacă şi considerăm faptul că decizia medicului din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Ploieşti de a recomanda internarea acesteia la Spitalul din Băicoi şi nu trimiterea pacientei la domiciliu a fost una corectă şi oportună”, menţionează DSU.

Medicul Marta Coman de la camera de gardă a Spitalului Băicoi a fost filmată în ziua de Bobotează în timp ce refuza să interneze un pacient venit cu ambulanţa de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, bolnava nefiind internată acolo pentru că nu erau locuri, după cum i-a spus medicului de la Băicoi femeia care a realizat filmarea.

”Internările nu se fac de la Ploieşti către Băicoi. Aici eu hotărăsc dacă internez sau nu, nu Ploieştiul peste mine, cum nici eu nu hotărăsc peste ei”, îi spune medicul aparţinătoarei bolnavei.

"Ce aveţi astăzi, de Bobotează, să vreţi să o internaţi?", întreabă doctoriţa. La replica aparţinătoarei pacientei "Dar dumneavoastră ce aveţi cu mine?" medicul răspunde: ”Dar de ce aş interna-o eu, acuma, dacă dumneavoastră de pe data de 2 (ianuarie – n.r.) tot staţi pe drum cu ea?”.

După alte câteva minute de discuţii, timp în care aparţinătoarea îi cere medicului să îşi pună parafa pe fişa medicală şi să specifice faptul că nu o internează, asumându-şi astfel decizia, medicul se enervează şi rupe fişa pacientei.

”Sunteţi în ultimul hal! Aveţi probleme cu capul, dacă dumneavoastră tot insistaţi”, îi spune aparţinătoarei medicul Marta Coman.

În momentul în care femeia îi cere înapoi fişa, medicul o întreabă: ”Faceţi colecţii din fişele de la UPU de la Ploieşti?”.

În finalul filmării postate pe internet, când aparţinătoarea o întreabă de ce a rupt fişa pe care avea trecut tratamentul pacientei, medicul îi cere acesteia, într-un acces de furie, să îi aducă pacienta să o interneze: "Aduceţi-o să o internăm, dă-o dracului de treabă!".

Ministerul Sănătăţii a anunţat că ministrul Florian Bodog a cerut reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Prahova să facă verificări la Spitalul Băicoi în urma apariţiei acestor imagini.