Cluj Napoca continuă investiţiile în transportul urban. Flota Companiei de Transport Public va fi completată cu cel puţin 30 de troleibuze, 30 de autobuze electrice şi între 16 şi 20 de tramvaie, în următorii trei ani, scrie clujcapitala.ro

Cea mai mare parte a banilor vor veni din fonduri europene, iar 11 din cele 30 de autobuze electrice vor fi cumpărate din fonduri elveţiene. Primăria a semnat deja un contract-cadru cu firma poloneză Solaris, care va furniza cele 30 de autobuze electrice. Costul unui singur autobuz ecologic depăşeşte o jumătate de milion de euro. Vehiculele vor fi de ultimă generaţie şi vor putea fi încărcate wireless, informează adevarul.ro.

Primul lot de 11 autobuze eco urmează să ajungă la Cluj până în luna martie. Preţul unui troleibuz articulat porneşte de la o jumătate de milion de euro, iar un singur tramvai costă cel puţin un million şi jumătate de euro.

Pe lângă vehicule electrice, Clujul va mai achiziţiona şi 85 de autobuze diesel. Compania germană Mercedes va livra 15 autobuze articulate, lungi de 18 metri, până în luna martie. O altă licitaţie, pentru 60 de autobuze nearticulate, se află în desfăşurare, iar ofertele sunt în procedură de analiză, la sediul Companiei de Transport Public Cluj (CTP).

În fine, restul vehiculelor, 10 la număr, vor fi midibuze, adică autobuze ceva mai mici cu o lungime între 7,5 metri şi 9 metri. Licitaţia organizată pentru acestea nu a condus la niciun rezultat şi va fi reluată la începutul anului următor.

Cele 85 de autobuze diesel ar urma să coste în total circa 20 de milioane de euro. Banii provin dintr-un credit luat de CTP  de la o bancă comercială şi garantat de Primăria Cluj-Napoca.

Licitaţiile pentru tramvaie şi troleibuze vor avea loc la începutul anului. Reprezentanţii primăriei au anunţat că proiectele de sarcini au fost deja finalizate şi că urmează să fie depuse în următoarele zile la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, iar apoi vor fi publicate în SEAP.

Bugetul repartizat polului Cluj-Napoca prin AXA 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 – dezvoltare urbană durabilă – este de 45,2 milioane de euro. Din această sumă, 36,7 milioane de euro ar urma să fie investiţi în mobilitate urbană, mai exact în achiziţia de mijloace de transport în comun electrice.