Lovitură de teatru în scandalul TCE Ploieşti. Primarul liberal Adrian Dobre a refuzat să semneze acceptarea la plată a facturii TCE, pe motiv că nu avea viza CFP de la Direcţia Economică.

Ciudat este că miercuri, la şedinţa de îndată, executivul Primăriei susţinea că totul este în regulă. Astăzi, factura emisă de TCE cu data de 5 septembrie a fost trimisă înapoi, conform informaţiilor publicate de Telegrama.ro

Acum se pare că mărul discordiei îl reprezintă prezenţa TVA pe factură. Edilul a propus convocarea unei noi şedinţe de Consiliu Local cu un al proiect de hotărâre care să nu mai conţină TVA.

Consiliul Local Ploieşti a votat pe s septembrie acordarea sumei de 6,6 milioane lei către TCE în vederea acoperirii diferenţei dintre veniturile efectiv încasate şi cheltuielile înregistrate de S.C. T.C.E. S.A. pentru transportul de persoane la 31.12.2016, plus 1,2 milioane lei constituind TVA.

De atunci, pentru că Direcţia Economică nu a avizat acordarea tranşei de bani către societatea de transport, primarul nu a virat banii prin propria semnătură.

În raportul de specialitate al hotărârii din septembrie 2017 se arată că pentru anul 2016 TCE a beneficiat de subvenţii pentru gratuităţi şi reduceri în sumă totală de 31.569.183 lei, însă calculul diferenţei dintre costurile efectuate şi veniturile efectiv încasate rezultă că operatorul de transport a înregistrat un rezultat negativ.

Astfel, la 31.12.2016  pierderea se ridica la valoarea de 6.622.629.00 lei, la care se adaugă TVA 19%, în sumă de 1,258,299.51 lei, suma totală fiind de 7.880.928.51 lei.

Prin această decizie a primarului, TCE riscă să intre în insolvenţă, suma fiind necesară pentru plata datoriei către ANAF, dar şi pentru acoperirea unor sume pe care TCE le are datorie la CAR-ul salariaţilor.

Decizia primarului duce la întrebarea dacă nu cumva cineva doreşte ca TCE să intre în insolvenţă pentru a "evita" reproşurile că nu sunt accesate fonduri europene pentru achiziţionarea de mijloace de transport nepoluante. Este cunoscut faptul că o firmă aflată în insolvenţă nu poate accesa fonduri europene. Aceasta ar fi singura explicaţie logică a faptului că deşi există două hotărâri de Consiliu Local perfect valabile, primarul Adrian Dobre refuză să le pună în aplicare.