Peste o sută de turişti care marţi seară au rămas blocaţi pe platoul Bucegi, în zona Sfinxului, au fost coborâţi în grupuri, ei fiind însoţiţi de către echipe de salvamontişti şi jandarmi montani. Unul dintre ei asuferit o întindere musculară, fiind coborât de pe munte cu targa. Potrivit unor surse, ei au urcat pe munte pentru a asista la "miracolul piramidei soarelui", fenomen care are loc în 28 nooiembrie.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Inspectoratuluide Jandarmi Judeţean Prahova, peste o sută de persoane au rămas blocate pe platoul Bucegi, după lăsarea întunericului şi au sunat la 112 cerând ajutor


Turiştii au fost coborâţi în grupuri, însoţiţi de către salvamontişti şi jandarmi montani, unii dintre ei mergînd la Piatra Arsă, iar alţii la Peştera, acolo unde aveau autoturismele.

Conform sursei citate, unul dintre turişti, un bărbat în vârstă de 72 de ani, a fost transportat cu targa după ce a suferit o întindere musculară.

Reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că turiştii au urcat pe munte însoţiţi de ghizi, iar unii dintre aceştia au fost avertizaţi încă de luni să nu urce pe munte din cauza condiţiilor meteo dificile.

Surse din rândul salvatorilor au declarat că   aflau la Sfinxul din Bucegi pentru a asista la aşa numitul ”miracol al piramidei soarelui” din Bucegi.

Conform unora dintre participanţi, în fiecare an la 28 noiembrie razele soarelui formează la apus o piramidă în jurul Sfinxului din Bucegi, cei care urcă în această zi încărcădu-se de energie de la piramida energetică formată în jurul pietrei sculptate de vânt.

Călătoria pe munte în ziua de 28 noiembrie este o tradiţie, însă până anul acesta participanţii nu au cerut sprijinul autorităţilor pentru a coborî în siguranţă

Marţi după amiază, însă, un apel la 112 anunţa că 60 de persoane au rămas blocate pe platoul Bucegi şi că nu pot coborî, în condiţiile în care este întuneric, iar în zonă nu au unde să se cazeze.

Acţiunea de recuperare a turiştilor a durat peste trei ore.