Seara de 31 octombrie ar fi putut însemna un dezastru de proporţii penru oraşul Breaza, dacă salvatorii de la ISU Prahova nu ar fi demonstrat stăpânire de sine şi nu ar fi gestionat cum trebuie situaţia de urgenţă.

Un tren încărcat cu nitrat de amoniu a pus pe jar autorităţile şi a dus la evacuarea a 60 de localnici din Breaza, existând pericolul de explozie.

Patru ore pompierii prahoveni s-au luptat să stingă incendiul, pornit cel mai probabil de la o scânteie produsă prin frânare. Trenul era încărcat cu peste 2.000 de tone de azotat de amoniu, o . cantitate de 100 de ori mai mare decât cea care a produs dezastrul de la Mihăileşti în urmă cu 13 ani.

Astăzi, 11 dintre cei 70 de pompieri salvatori care au acţionat în acea seară  au fost premiaţi, cu diplome, de Prefectura Prahova, de către Consiliul Judeţean Prahova şi de către Conpet SA.

Eroii premiaţi (cei care au acţionat direct pentru stingerea vagonului care ardea şi care au deschis containerul) de autorităţi sunt:

lt col Vicenţiu Năstase
cpt Florin Chivu
plt maj Cătălin Ştefan
plt maj Adrian Croitoru
plt maj Cristinel Tudor
plt maj Constantin Rădiceanu
plt maj Dragoş Hodoiu
plt maj MIhai Constantinescu
sg maf Claudiu Sevastiţa
plt maj Mircea Comşa



Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis un mesaj de mulţumire tuturor celor care au acţionat pentru stingerea incendiului izbucnit la trenul încărcat cu azotat

"În calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pot spune că misiunea noastră a fost îndeplinită şi adresez pe această cale mulţumiri prefectului judeţului Prahova, comenzii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, întregului personal de intervenţie (pompieri, paramedici, medici, asistenţi), echipelor de poliţie, jandarmi şi cei aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, precum şi cei aparţinând Căilor Ferate Române, pentru modul cum aţi acţionat. Vă felicit pentru răspunsul prompt şi profesionist arătat în data de 31 octombrie 2017", a afirmat Arafat în mesajul său.

"În urmă cu 13 ani, în dimineaţa de 24 mai 2004, un camion încărcat cu peste 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului la Mihăileşti, în judeţul Buzău. În urma catastrofei de la Mihăileşti, 18 oameni au murit, iar 13 au fost grav răniţi, unii fiind mutilaţi pe viaţă. Din nou la 13 ani distanţă, evenimentele neprevăzute ne arată cât de periculoasă este meseria de pompier — salvator. Intervenţia din data de 31 octombrie din gara Breaza Nord, din judeţul Prahova, a fost una extrem de periculoasă", a transmis secretarul de stat.

În afară de diplome, eroii de la Breaza au fost ridicaţi în grad înainte de termen şi vor fi citaţi în ordinul de zi pe unitate