Ploieştiul are la dispoziţie 45,5 milioane de euro pentru cele cinci capitole ale axei 4, capitol care vizează dezvoltarea urbană. Astfel, municipalitatea ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme din acest moment, şi anume calitatea mijloacelor de transport în comun.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a anunţat că municipiile reşedinţă de judeţ din regiunea Sud Muntenia au intrat în prima etapă a procesului de accesare a fondurilor nerambursabile din cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, pentru dezvoltarea urbană durabilă.

Iar cele mai mari fonduri sunt la dispoziţia Ploieştiului. Conform informaţiilor anunţate de ADR Sud Muntenia Ploieştiul poate accesa 45,4 milioane de euro, pentru patru dintre cele cinci capitole ale Axei 4. Urmează Piteşti – cu 37,75 milioane de euro, Târgovişte – 26,86 milioane  de euro, Călăraşi – 24,7 milioane de euro, Giurgiu – 23,6 milioane de euro, Slobozia – 21,4 milioane de euro şi, pe ultimul loc în regiune, Alexandria – cu 21,3 milioane de euro

Conform, infomaţiilor ADR Ploieştiul poate cheltui 38,4 milioane de euro pentru transport urban electric. Transport urban ar putea însemna achiziţionarea de tramvaie noi, având în vedere că deja calea de rulare a tramvaielor a fost modernizată tot cu fonduri europene. Astfel ar putea fi rezolvată complet problema parcului de tramvaie extrem de vechi şi de uzate, fondurile fiind suficiente pentru achiziţionarea a cel puţin 15 tramvaie noi. .

Ploieştiul mai poate cheltui 4 milioane de euro pentru combaterea sărăciei şi alte 1,7 milioane de euro pentru infrastructura educaţională (creşe şi grădiniţe). Suma de 1,25 milioane de euro poate fi folosită pentru licee tehnologice şi şcoli profesionale.

Din păcate pentru capitolul de conservare şi protecţie a mediului/ promovarea utilizării eficiente a resurselor, Ploieştiul nu va avea alocat niciun euro.