Mănăstirile Zamfira, din judeţul Prahova şi Probota, din judeţul Suceava, vor fi reabilitate din fonduri europene, urmând să se investească peste 40 de milioane de lei, duratele de implementare fiind de aproape patru ani, respectiv trei ani, a anunţat Ministerul Dezvoltării.

Proiectul „Consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare arhitecturală şi pictura murală a Bisericii Mari a Mănăstirii Zamfira, judeţul Prahova – executată a fresco de Nicolae Grigorescu”, în valoare de aproape 20 de milioane de lei, cu o durată de implementare de 45 luni, este finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Proiectul presupune restaurarea şi consolidarea obiectivului de patrimoniu biserica „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Nifon”, parte componentă din ansamblul Mănăstirea Zamfira.

Aşezământul monahal Zamfira este situat în lunca din stânga râului Teleajen, pe şoseaua paralelă cu Drumul Naţional 1A, la aproximativ 15 km de Ploieşti şi a fost ctitorit de arhimandritul Eftimie, stareţ al Mănăstirii Ghighiu, la jumătatea secolului al XIX-lea. Complexul monahal cuprinde două biserici: biserica veche, numită şi „biserica mică", situată în cimitir şi „biserica mare", situată chiar în incintă. Mănăstirea Zamfira are două hramuri: Înălţarea Domnului şi Sfântul Ierarh Nifon.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaţionale implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management.