Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, le-a propus reprezentanţilor rafinăriilor din judeţul Prahova cu care s-a întâlnit joi, să achiziţioneze, pe propria cheltuială, staţii de monitorizare, pentru ca informaţiile privind gradul de poluare să ajungă atât la Agenţia de Protecţie a Mediului, cât şi la cetăţeni. Ministrul a mai propus încheierea unui parteneriat între rafinării şi Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru a afla din timp prognozele şi să îşi poată diminua activitatea în funcţie de circulaţia curenţilor de aer.

Potrivit Ministerului Mediului, Graţiela Gavrilescu le-a propus operatorilor din judeţul Prahova care se ocupă cu rafinarea petrolului şi gazului să îşi achiziţioneze staţii de monitorizare proprii, pentru ca rezultatele să ajungă, ulterior, la Agenţia de Protecţie a Mediului şi, printr-un sistem agreat, la cetăţeni.

De asemenea, ministrul le-a spus reprezentanţilor din rafinării să încheie un parteneriat cu Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru a cunoaşte prognozele cu până la trei zile în avans, astfel încât rafinăriile să îşi diminueze activitatea în funcţie de circulaţia curenţilor de aer, pentru a se putea realiza o dispersie care să nu creeze disconfort.

"Dar acestea sunt doar nişte prime măsuri, înaintea celor obligatorii, pe care rafinăriile le vor avea de întreprins, pentru a li se putea revizui autorizaţia de funcţionare, conform directivelor europene specifice, din 2018. Pentru că, da, de la această dată, operatorii vor fi obligaţi să îşi colecteze fugitivele şi să le dirijeze la coş şi, de asemenea, să îşi monitorizeze mirosurile rezultate în urma procesului tehnologic. (...) Dincolo de aceste aspecte de ordin tehnic, le-am cerut, însă, invitaţilor de astăzi să îşi schimbe şi modul de comunicare, atât cu Ministerul şi autorităţile locale de mediu şi primării, cât şi cu cetăţenii şi chiar comunicarea între dumnealor. (...) Nu vom face nicio excepţie şi nicio derogare de la normele europene!", a declarat viceprim-ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.

La întâlnirea cu ministrul au participat operatorii instalaţiilor din Judeţul Prahova care desfăşoară activitatea de rafinare a petrolului şi a gazului, Petrotel Lukoil, Rompetrol Rafinare, Rafinăria Astra Română, OMV Petrom, ai KMGI, preşedintele ANPM - Viorel Toma, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu - Bogdan Trif, directorul executiv al APM Prahova - Florin Diaconu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie - Elena Mateescu, Dorina Mocanu - director general al Direcţiei Generale Evaluare Impact şi Controlul Poluării, Cosmin Teodoru - director general al Direcţiei Generale Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase, precum şi alţi specialişti din cadrul Ministerului Mediului.